Narkotika för 36 miljoner kronor beslagtogs i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det var en morgon i november som en man i 25-års åldern körde in till färjeläget Helsingborg. Bilen han färdades i stoppades av tullpersonal som kunde beslagta nästan 30 kilo kokain.

De senaste året har inflödet av kokain ökat till Helsingborg – år 2020 beslagtog Tullverket 0,7 gram kokain och året därpå låg siffran på 28 kilo. Orsaken bakom fjolårets siffra kan vara den dåvarande 25-åringen som nu misstänks ligga bakom den mängd som Tullverket i Helsingborg kunde beslagta i höstas.

Tullpersonalen fattade misstankar mot mannen när han kom körandes in till Helsingborg och det genomfördes en kontroll av bilen. Tullpersonalen kunde snabbt se att det hade målats på undersidan av bilen och de valde då att öppna upp tröskellådan på bilen där de hittade kokainet.

Kokain för flera miljoner

Mannen greps på plats och har suttit häktad sedan november i fjol.

Marknadsvärdet på kokainet som 25-åringen försökte smuggla ska ligga på upp emot 36 miljoner kronor och det uppmättes en renlighetsgrad på mellan 70 och 81 procent.

Körde från Bryssel

Mannen startade sin resa i Albanien, därifrån ska han tagit flyget till Bryssel och där ska han enligt honom själv blivit bekant med en man som lånat ut bilen till honom. Därefter ska mannen kört till Amsterdam där han uppehöll sig i några timmar.

Bland narkotikan hittade tullen reklamblad från ett företag i Amsterdam och tullen menar att det troligtvis var där som narkotikan packades in i bilen.

I förhör med mannen nekar han till brott och menar att han rest till Helsingborg för att semestra.

Nu står mannen åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.