Se hur Bert Alfson jobbat för att få ihop drygt 11 000 underskrifter för en folkomröstning. Foto: SVT

Snart kan det bli folkomröstning i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan Helsingborgs invånare stå inför en ovanlig händelse. Namninsamlingen mot försäljningen av Öresundskraft har på ett par månader fått tillräckligt med underskrifter för att kräva en lokal folkomröstning – ett initiativ med politiskt stöd i fullmäktige.

Runt 11 000 namn är det som krävs för att kommunfullmäktige måste ta beslut om en lokal folkomröstning. På bara ett par månader har namninsamlingen kring en eventuell försäljning av Öresundskraft nått det målet.

– Nu fortsätter vi samla underskrifter ett litet tag till så vi har marginal ifall kommunen av någon anledning inte godkänner alla underskrifter, säger Bert Alfson som är initiativtagare till namninsamlingen.

Har politiskt stöd

Det är minoritetsstyret i Helsingborg som driver att utreda en försäljning av energibolaget. Oppositionspartierna har å sin sida sagt att de stödjer en lokal folkomröstning. Det innebär att det finns en majoritet för det i kommunfullmäktige, som i slutändan är de som tar beslutet.

– Folkomröstning är ett trubbigt instrument i en sådan här komplicerad fråga, därför vill vi inte att det ska avgöras genom det, säger Lars Thunberg (KD) som vill att en försäljning ska utredas.

Helsingborgs andra folkomröstning

Helsingborg inte sett en folkomröstning sedan 1993 då helsingborgarna fick rösta om var Dunkers kulturhus skulle ligga. Senaste åren har flera försök gjorts i andra frågor, utan att nå hela vägen.

– En folkomröstning hade inte varit ett misslyckande för oss utan det är en naturlig demokratisk process. Man ska ha respekt för att det finns en stark drivkraft hos folk, säger Lars Thunberg.

I en tidigare version av texten och videon uppgavs att en folkomröstning om försäljningen av Öresundskraft hade varit Helsingborgs första lokala folkomröstning. I stället skulle det bli stadens andra efter folkomröstningen om placeringen av Dunkers kulturhus 1993.

Så får man till en lokal folkomröstning

För att kommunfullmäktige ska tvingas ta upp frågan om en lokal folkomröstning måste en namninsamling få giltiga underskrifter från minst 10 procent av de röstberättigade kommuninvånarna. I Helsingborg innebär det cirka 11 000 underskrifter.

Underskrifter kan bland annat underkännas om det saknas information för att belägga att en person är röstberättigad eller bor i kommunen.

Även om tillräckligt många godkända underskrifter finns ligger slutgiltiga beslutet hos kommunfullmäktige. För att få till stånd en lokal folkomröstning genom namninsamling krävs att en tredjedel av kommunfullmäktige röstar ja till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.