Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkermark eller förnyelsebara energikällor vid Svedberga kulle. Valet försätter Naturskyddsföreningen i Helsingborg i ett dilemma, säger Widar Narvelo. Hör honom berätta mer om Naturskyddsföreningens överklagan av en solcellsanläggning i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Solceller eller åkermark – nu avgör högsta miljödomstolen

Uppdaterad
Publicerad

I mark- och miljödomstolen vann energi över åkermark – det blev ja till att bygga solceller vid Svedberga kulle utanför Helsingborg. Men nu går länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen vidare till högsta instans med frågan.

Skåne brukar kallas för Sveriges kornbod. Men det är en kornbod som naggats i kanten under decennier. En del av landets bästa åkermark används till bostäder och nya industrier, bland annat de stora e-handelsladorna som växer fram utanför städerna.

Jordbruksverket skrev tidigare i år till regeringen och uttryckte oro över utvecklingen – inte minst kopplat till Sveriges förmåga att försörja sig med livsmedel som en del av totalförsvaret. Verket lyfter behovet av en översyn av lagstiftningen kring hur åkermark används till annat än odling.

Två miljövänliga alternativ

Den nu aktuella konflikten står mellan två miljövänliga alternativ; solenergi eller åkermark. Länsstyrelsen i Skåne valde åkermark och sa nej till en 232 hektar stor solcellsanläggning vid Svedberga kulle utanför Helsingborg.

European Energy, som vill bygga anläggningen, överklagade till mark- och miljödomstolen – som gav företaget rätt.

Men nu överklagar både länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen i Helsingborg det beslutet till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

– Det är en angelägen fråga, rättsläget är inte helt klart i nuläget och en dom i Mark- och miljööverdomstolen blir prejudicerande, säger Helena Holmgren på länsstyrelsen.

”Vi förstör inte åkermarken”

Hon hänvisar också till Jordbruksverkets oro för åkermarkens krympande arealer.

– Åkermarken är viktig ur ett nationellt perspektiv och man får bara exploatera jordbruksmark om det behövs för ett väsentligt samhällsintresse och om det inte finns någon annan mark som kan användas.

Peter Braun från European Energy ser ingen motsättning i frågan.

– Vi förstör inte åkermarken, den kan användas igen när solcellsanläggningen läggs ner om cirka 30 år.

Han berättar att företaget även letar andra platser att bygga solceller på.

– Men elen måste kunna matas in i elnätet som därför måste finnas på plats och ha utrymme. Så är det på Svedberga, säger Peter Braun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.