Huvudmotiveringen är att åkermark ska i första hand användas till jordbruk. Foto: TT Arkiv

Nej till solceller på åkermark i Ängelholm – nu väntas beslut om Svedberga

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen sa nej. Domstolen sa ja. Nu har överdomstolen satt ner foten och sagt nej. Därmed är det klart att solcellsparken i Gödmanstorp, Ängelholm, stoppas. Nu ska solcellerna vid Svedberga kulle också prövas.

Gödmanstorp i Ängelholm. Svedberga i Helsingborg. Bjärlov i Kristianstad. Det är tre skånska fall där olika företag vill bygga stora solcellsanläggningar på åkermark.

Men det har skapat en konflikt där solceller med sin alternativa energi ställs mot åkermark och Sveriges behov av livsmedel.

Länsstyrelsen i Skåne sa nej till att bygga solcellsanläggningarna. Mark- och miljödomstolen sa ja. Nu har högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, sagt nej till projekten i Ängelholm och Kristianstad.

”Komplex fråga”

Huvudmotiveringen: Åkermark ska i första hand användas till jordbruk. Dessutom ansåg domstolen att de som vill bygga anläggningen inte visat att det inte går att bygga på annan mark. Överdomstolens beslut går inte att överklaga. Därmed blir domarna vägledande.

– Det visar hur komplex frågan är. All ny energi är bra som det ser ut nu. Men åkermarken är också viktig för matproduktionen, säger kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, Robin Holmberg (M).

Han berättar också att kommunen nu satsar på att förse fler hustak med solceller.

Svedberga återstår

Nu återstår överdomstolens beslut i frågan om Svedberga.

– Mark- och miljöverdomstolen bekräftar att vi på länsstyrelsen har gjort en korrekt bedömning i de här två ärendena. Det är våra beslut som fastställs, säger Helena Holmgren, chef för naturprövningsenheten vid länsstyrelsen i Skåne.

– Nu ska vi lämna in en komplettering till domstolen av vårt överklagande vad gäller Svedberga, säger Helena Holmgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkermark eller förnyelsebara energikällor vid Svedberga kulle. Valet försätter Naturskyddsföreningen i Helsingborg i ett dilemma, säger Widar Narvelo. Hör honom berätta mer om Naturskyddsföreningens överklagan av en solcellsanläggning i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.