Stora elkostnader för Helsingborg – drar ned på gatubelysningen

Publicerad

Helsingborg har rörligt elavtal så den allt dyrare elen kommer märkas i höst och vinter. Redan nu har kommunen dragit ned på gatubelysningen men fler åtgärder är att vänta.

Det är fastighetsbeståndet som står för de största av stadens elkostnader, cirka 75 procent.

– I fjol hade vi en elkostnad på cirka 45 miljoner kronor och i år hamnar vi nog på lite drygt 70 miljoner kronor, säger Olof Carlius som är fastighetschef.

Har staden råd med det?

– Vi måste ju ha råd med det. Verksamheterna måste kunna fungera, det handlar om äldreboenden, skolor och annat.

Bilvägar kan släckas

På stadsbyggnadsförvaltningen ser man just nu över gatubelysningen.

– Vi har redan nu kortat ned den tiden som gatubelysningen är tänd under dygnet och vi ser över vad vi ytterligare kan göra utan att kompromissa med tryggheten, säger enhetchefen Linda Erlandsson.

Framförallt handlar det om att se om vissa bilvägar kan släckas, inte gång eller cykelbanor.

Kommer trivselbelysningen kring jul finnas kvar?

– Det är också något vi ser över, man skulle kunna tänka sig att vi kortar perioden, men jag kan inte ge något besked, säger Linda Erlandsson.

Långsiktiga åtgärder

Till årsskiftet kommer Helsingborg byta elavtal men det är en utgift man räknar med fortsatt kommer vara stor även i framtiden.

Mer långsiktigt kommer staden se över all sin gatubelysning och byta de cirka 30 000 ljusen till led-lampor vilket kapar elförbrukningen med hälften.

– Det var tänkt att bli klart inom sju till tio år men med tanke på nuläget måste det arbetet påskyndas, säger Linda Erlandsson.

På fastighetssidan finns tydliga krav på att energieffektivisera och att fördubbla antalet solceller till 2025.

– Vår målsättning är att vi ska lyckas, men solcellsbranschen är hårt belastad och det råder en viss komponentbrist, säger Olof Carlius.

Hör mer om elpriserna och Helsingborgs energieffektivisering i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.