Svenska kyrkan i Helsingborg har stora problem efter cyberattack mot Svenska kyrkan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter cyberattacken mot Svenska kyrkan ominstallerar Kent Kvist på Helsingborgs pastorat alla datorer. Foto: Linda Ekström

Stora problem efter cyberattack mot Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Helsingborg och alla andra pastorat och församlingar i landet är utsatta för omfattande cyberintrång. All it-teknik är i princip utslaget. Och nu sköts kyrkoärenden med papper och penna igen.

Det går inte att boka vigslar eller dop alls. Begravningar kan bokas men de anställda på Svenska kyrkan i Helsingborg har fått gå tillbaka till telefon, papper och penna.

Om det vittnar mängden av post-it-lappar i olika färger som ligger på ett bord på pastorsexpeditionen med olika datum och platser.

– Det här är mer krångligt än vi är vana vid, säger Helena Tellström som jobbar på expeditionen.

Det är bara mejlen som fungerar som vanligt.

Omfattande cyberattack

Den 22 november drabbades hela den Svenska kyrkan i Sverige av en omfattande cyberattack som slog ut stora delar av it-systemet. Det är en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsförsök. Hackarna tar över och låser alla datorer och stjäl känslig information och begär en lösensumma för att släppa greppet.

Det har också i det här fallet kommit in krav men Svenska kyrkan kommer inte att bemöta dem och av säkerhetsskäl berättar man inte heller för media vad angriparna vill ha.

Blir dyrt

Istället är nu arbetet igång med ett helt nytt it-system som ska skyddas ordentligt. I det som vanligen är pastorsexeditionens matsal står mängder av datorer samlade inför det arbetet.

– Idag vet vi inte vad det här kommer att kosta oss. Men det blir säkert en del, säger Kent Kvist, utvecklingskoordinator vid kyrkan.

I klippet nedan hör du mer om hur en ransomware-attack går till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.