Specialistpsykologen Johan Nyrenius har i sitt yrkesliv inom psykiatrin kommit i kontakt med både barn och vuxna som har autism.
– Jag upplever att vi vet ganska lite om det vuxna med autism, och att psykiatrin inte fungerar särskilt bra för den gruppen.
Johan Nyrenius, som gjort studien tillsammans med kollegor vid Göteborgs universitet, har låtit drygt 500 patienter på Region Skånes vuxenpsykiatriska mottagning svara på en enkät. Därefter har 90 av dem djupintervjuats.
Fåtal har haft diagnosen
Gruppen utgörs av normalbegåvade unga vuxna. Endast ett par hade en autismdiagnos sedan tidigare.
Studien visar att så stor andel som 18,9 procent kan ha autism.
– En förvånasvärt hög siffra. Sättet vi har räknat fram våra siffror på kan kritiseras, men ett absolut minimum är 8,6 procent. Och det bör tilläggas att det behövs fler studier på samma ämne för att kunna säga att det är konsensus, säger Johan Nyrenius.
Varför ser det ut så här tror du?
– Har man autism så är man i regel utsatt för mer stress och press i vardagen. Särskilt runt vuxenblivandet är det mycket du förväntas lösa själv. Det här är svårt för personer med autism och skapar en stress som i slutänden riskerar att skapa psykisk ohälsa, säger Johan Nyrenius.
Finns det inte en risk för att ni överdiagnostiserar autism?
– Ja, eftersom diagnoskriterierna när det gäller autism har breddats och ändrats sedan 1990-talet finns det en risk för att alltför mycket tolkas som autism. Det finns en naturlig variation bland oss människor, och det finns många som har drag av autism.
– Därför har vi i den här studien använt oss av en konservativ tolkning av autism.
Nästa steg i hans forskning blir nu att närmare studera den psykiska hälsan hos patientgruppen med autism.
– Vi ska titta på hur de hur mår och hur vi bäst kan hjälpa dem, säger säger Johan Nyrenius.