Kvinna med vit käpp promenerar längs en trottoar i stadsmiljö under klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caisa Ramshage är synskadad och får sedan 15 år tillbaka färdtjänst för att kunna ta sig till och från jobbet. Men nu får hon inte längre den hjälpen efter ett nytt beslut hos Skånetrafiken – hör henne berätta i videon. Foto: Minna Korsgren/SVT

Synskadade Caisa blir av med färdtjänst – tvingas sluta jobba

Uppdaterad
Publicerad

Caisa Ramshage är synskadad och behöver färdtjänst för att ta sig till och från jobbet. Men nu dras den in – hon bedöms kunna ta buss eller tåg.

– I så fall måste jag sluta jobba. Det är så mycket ilska nu, säger hon.

Flera domstolar har i olika överklaganden bedömt att synskadade kan använda kollektivtrafiken – tåg eller buss – istället för färdtjänst.

Skånetrafiken har i spåren av domarna beslutat att dra in rätten till färdtjänst för synskadade.

SVT har varit i kontakt med ett par synskadade som inte längre kommer att få färdtjänst. En av dem är Caisa Ramshage – möt henne i videon ovan.

På regeringens bord

– Vi följer bara lagstiftning och domar. Vi förstår att synskadade önskar mer hjälp och välkomnar alla förbättringar, men nu ligger frågan på regeringens bord, säger Dalal Ali, områdeschef för färdtjänsten.

Och det gör den – bokstavligen. Myndigheten Trafikanalys har gjort en utredning som mynnade ut i ett förslag om att förtydliga lagen om färdtjänst så att den omfattar ett från dörr-till-dörr-perspektiv. Alltså individens möjlighet att klara ett självständigt resande hela vägen.

Tusentals kan drabbas

– Vi lämnade in den för två år sedan. Vi tycker att man ska ta hänsyn även till vägen till och från hållplatsen. Nu kan det handla om tusentals personer som borde ha färdtjänst men som inte får det, säger utredaren Tom Petersen.

Ansvariga statsrådet, Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), avböjer intervju med SVT. Beskedet är istället att frågan bereds på regeringskansliet.

Caisa Ramshagen kommer att överklaga Skånetrafikens beslut när det formella avslaget kommer.

Färdtjänstlagen

Så här står det i den nuvarande lagen om färdtjänst:

7 § Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.