SEIF är ett sexualbrottsprogram inom kriminalvården som riktar sig till både kvinnor och män, men där män är överrepresenterade därför att de oftare är dömda för sexualbrott.
– Vi jobbar främst med att gå till botten med vad som kan ha format ett oönskat sexuellt beteende, säger kriminalvårdaren Anneli, som inte vill ha med sitt efternamn. Hon jobbar med ett ämne som gör att hon riskerar att bli utsatt för trakasserier.
Problematiken runt sexualbrott är oftast att det är en grupp som förnekar brott.
– Det innebär mycket skam och skuld men många som kommer till oss vill ha behandling för att kunna förstå sitt eget beteende, säger hon.
Hör mer från kriminalvårdaren i klippet ovan.
Programmet visar positiva resultat
En ny studie har undersökt hur sexualbrottsdömda män upplever programmet där man också kunnat se att det bidrar till en signifikant minskning när det gäller hypersexualitet.
– Det verkar vara en uppskattad metod att med personliga samtal gå igenom klienternas liv, tankar och känslor, säger Stina Lindegren, filosofie doktor i socialt arbete.
Viktigt med hjälp i tid
Många av Annelies klienter tar ofta upp att de har svårt att få hjälp och att när de väl öppnar upp sig blir de hänvisade någon annanstans.
– Vi kan inte blunda med att detta är ett problembeteende hos många som vi måste jobba med. Det behövs nog att samhället steppar upp.
Anneli tycker att det är viktigt att det finns externa aktörer att vända sig till för att få hjälp innan man begår ett brott.
– Man ska inte låta den här problematiken gå så långt att man hamnar hos oss. När man hamnar hos Kriminalvården har man begått ett brott och då har vi också brottsoffer, och det vill vi inte ha.