• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hon blev av med lärarjobb – tog inte kollega i hand

Uppdaterad
Publicerad

När lärarvikarien Fardous El-Sakka avböjde att ta manliga kollegor i hand förklarade rektorn att det inte var förenligt med skolans värdegrund. Nu har vikarien DO-anmält skolan.

Fardous El-Sakka är 20 år och vikarierar som lärare vid sidan av sina studier. Hon hade tidigare vikarierat på Kunskapsskolan i Helsingborg.

Men måndagen den 22 augusti blev hon kallad till rektorn. El-Sakka hade nämligen avböjt att ta sina manliga kollegor i hand, med hänvisning till sin religiösa tro. I stället hade hon lagt handen på hjärtat och lutat sig framåt.

Blev kallad till rektorn

Det hade en av de manliga kollegorna tagit illa upp av, och därför vänt sig till rektorn. I samtalet med rektorn fick El-Sakka höra att den uteblivna handskakningen inte var förenlig med läroplanen eller skolans värdegrund.

– Hon sa att jag måste kunna skaka hand med mina manliga kollegor för att kunna jobba där. Att inte göra det strider mot skolans värdegrund, sa hon, enligt El-Sakka.

Lidija Münchmeyer, rektor på Kunskapsskolan, bekräftar att det var budskapet hon gett vikarien:

– Hon valde att ta kvinnliga kollegor i hand men inte manliga. Detta är ett förhållningssätt som inte samstämmer med allas lika värde och att alla ska behandlas lika oavsett kön, säger hon.

Skilda åsikter om ifall hon tvingades gå

El-Sakka tolkade budskapet som att hon inte var välkommen tillbaka om hon inte var beredd på att ändra sitt sätt att hälsa. Några dagar senare hade hennes kommande arbetspass blivit inställda.

Men Lidija Münchmeyer tolkade det som att det i stället var Fardous El-Sakka som valde att sluta på skolan.

– Hon valde att lämna arbetsplatsen när jag sa att det inte följde läroplanen. Då reste hon sig upp och sa ”Då går jag nu, Lidija”.

Enligt rektorn gick El-Sakka från skolan, innan arbetsdagens slut.

– Om man lämnar arbetsplatsen när jag säger att man måste följa läroplanen så är min tolkning att hon inte ställer upp på skolans värdegrund och inte ville komma tillbaka, säger Lidija Münchmeyer.

Har DO-anmält skolan

Fardous El-Sakka anmälde skolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom hon anser att hon råkat ut för något som allt för sällan uppmärksammas.

– Det drabbar ju många fler. Det är många som bara låter det vara, säger hon.

Men DO att det först och främst är en facklig fråga. Därför driver fackförbundet Unionen nu frågan mot arbetsgivaren. El-Sakka vet inte riktigt vad hon förväntar sig att facket kan göra.

– Det är en ganska ovanlig fråga för facket att driva, säger hon.

Tre liknande jobbkonflikter

Det stämmer att den typen av diskriminering på religiös grund som El-Sakka menar att hon råkat ut för sällan har prövats. Desto livligare har samhällsdebatten varit som frågorna om uteblivna handskakningar väckt.

Men det finns ett fall som påminner om El-Sakkas, också det i Helsingborg. Malmö mot diskriminering har stämt kommunen efter att de inte gett en timvikarie fortsatt arbete efter att det uppdagats att han inte ville ta kvinnliga kollegor i hand. Det fallet har ännu inte avgjorts i tingsrätten.

 I ett annat fall där en manlig arbetssökande inte fick jobb på ett integrationsboende för flyktingbarn bedömde DO att det inte rörde sig om diskriminering, eftersom jobbet krävde att han skulle kunna behandla barnen lika. Det fallet drevs inte vidare.

Men det finns också ett tredje fall som drivits av DO. En manlig läkare tog illa upp när en kvinnlig patient inte ville ta honom i hand med hänvisning till sin religion. Han ska därefter ha vägrat behandla henne, och den frågan är nu på väg till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.