Den muslimske mannen anställdes nyligen. På den nya arbetsplatsen uppstod snart konflikter. Mannen vägrade skaka hand med sina kvinnliga kollegor och hänvisade till sin tro.
– Han tog inte mig i handen när vi skulle hälsa. Jag vill inte uttala mig mer om det, eftersom jag har valt att lämna över ärendet till ledningen, säger en av de kvinnliga poliser som arbetade tillsammans med mannen.
Mannen ska, enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne, ha berättat för de kvinnliga poliserna att han hälsar med handen på hjärtat istället.
I grälet som uppstod anklagade mannen poliserna för diskriminering. Tre poliser valde då att skriva var sitt PM till ledningen om händelsen.
– Det här har naturligtvis väckt reaktioner. Flera personer har kommit till mig för att prata om det, säger Fredrik Brokopp som är skyddsombud på polisen i Helsingborg.
Hett diskussionsämne
Den troende passkontrollanten har blivit ett hett diskussionsämne inom polisen. Förutom arbetsplatskonflikten finns också, enligt en källa som SVT Nyheter talat med, en oro för att mannens religiösa tro skulle kunna påverka hans arbete som kontrollant negativt.
Hur man väljer att hälsa är en känslig fråga.
Det visade inte minst debatten i Miljöpartiet nyligen. Den troende muslimen Yasri Khan tog tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter kraftig kritik mot hans val att inte skaka hand med kvinnor.
Fallet med den muslimska passkontrollanten blev också snabbt en känslig fråga för Skånepolisen.
– Det är en händelse som orsakat en viss form av uppståndelse. Det har diskuterats av regionledningen och vår hatbrott- och mångfaldsstrateg är inkopplad, säger informatören Eva-Gun Westford.
Inga klagomål
Hon betonar att det inte finns några klagomål på mannens arbetsinsats som passkontrollant.
– Han blev oerhört ledsen av det inträffade. Slutsatsen om det här ärendet är att han inte gjort något fel. Vi inom polisen ska bejaka mångfalden, säger Eva-Gun Westford.
SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med mannen, men han vill inte kommentera ärendet.
Gränskontrollerna har inneburit en stor ansträngning för Skånepolisen.
Från början sattes extra resurser in från polisledningen i Stockholm, men när kommenderingen tog slut var Skånepolisen tvungen att nyanställda personal. Den muslimske mannen var en av de 72 personer som anställdes som civila passkontrollanter.
– Det här är naturligtvis en känslig fråga för polisen, inte minst med tanke på diskussionen inom Miljöpartiet nyligen. Vi är Sveriges största myndighet och behöver ökad mångfald, säger skyddsombudet Fredrik Brokopp.