Islamolog: Det handlar inte om jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Att som muslim vägra att skaka hand med det motsatta könet har väckt debatt. Enligt islamologen Jan Hjärpe är det varken en fråga om religionsfrihet eller jämställdhet.

Hur man väljer att hälsa har visat sig vara en känslig fråga. Det visade inte minst debatten i Miljöpartiet nyligen då den troende muslimen Yasri Khan tog tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter kraftig kritik mot hans val att inte skaka hand med kvinnor. Att en muslimsk passkontrollant inte tog i hand med sina kvinnliga kollegor, blev också snabbt en känslig fråga för Skånepolisen.

Men Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds Universitet, tycker det är konstigt att det har blivit en fråga om feminism och jämställdhet.

Passkontrollant vägrar ta i hand

– Det är svårt att förstå, för även om det varken är vanligt att muslimska män eller kvinnor inte tar det motsatta könet i handen, så är det betydligt vanligare att det är muslimska kvinnor som inte tar män i handen än tvärtom. Vi har fastnat i föreställningen att det handlar om muslimska män, säger Jan Hjärpe.

Handskak – ingen mänsklig rättighet

Frågan om att vägra skaka hand handlar varken om religionsfrihet eller jämställdhet, menar Jan Hjärpe.

– Det är fel kategoriseringar. Det handlar om åsiktsfrihet och den personliga friheten. Det är ingen mänsklig rättighet att få ta någon i hand, det är inte straffbart att låta bli. En ateist har också rätt att inte ta i hand. Det är personer utifrån som lägger olika innebörd i handlingen.

Men varför tror du att diskussionen hamnar där?

– Vi svenskar är känsliga på den punkten och tolkar gärna in den feministiska frågan. Det är en fråga som vi uppfattar som väldigt viktig, men då handlar det istället om folkpsykologi.

Men om man väljer att bara ta i hand med personer med samma kön som en själv, då blir det väl en jämställdhetsfråga?

– Ja, det har uppfattats på det sättet eftersom det har blivit en åtskillnad. Istället borde man kanske inte ha tagit någon i hand då.

Gammal sed

I grunden ska det handla om en gammal sed och tradition som Jan Hjärpe jämför med att kvinnor förr i Sverige täckte huvudet i kyrkan. Att inte röra vid någon är också en sed som inte har något att göra med hur djupt troende muslim man är.

– Det är en gammal sed, men här i Sverige är fenomenet relativt nytt och har fått en ny betydelse. För många muslimer har det blivit en symbolfråga. Ofta är det unga, nytroende muslimer som är födda i Sverige som vill markera sin muslimska tro genom att inte ta i hand eftersom det uppfattas kontroversiellt.

Men vad handlar det om i grunden?

– Teologen säger att det är vad religionen föreskriver, att man ska inte röra vid någons kropp av motsatt kön om man inte är gift eller släkt. Men det står inte i Koranen, det hör till en tradition och sed som har legitimerats via religiositeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Passkontrollant vägrar ta i hand

Mer i ämnet