Det var en privatperson om upptäckte näbbvalarna längs en stenig strand där de låg på grunt vatten. Hon kontaktade då Naturhistoriska riksmuseet.
– De levde när hon upptäckte dem men två av dem dog under tiden. De var ganska skadade, säger Johanna Stedt, marinbiolog och doktorand vid Lunds universitet.
Det är ovanligt med näbbvalar i Laholmsbukten och Öresundsområdet och det oklart hur de kommit dit. Normalt sett befinner de sig i Nordatlanten i vatten som är flera kilometer djupt, enligt Johanna Stedt.
– De ska inte vara här egentligen. Det är väldigt spektakulärt och ovanligt. De är tillfälliga exotiska gäster.
Stor insats för att få upp valarna
En av valarna klarade sig och simmade iväg. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Naturhistoriska riksmuseet beslutade att de två döda valarna skulle skickas för obduktion och en insats genomfördes för att få upp dem ur vattnet.
– De väger flera hundra kilo så det krävdes ganska många för att få upp dem, säger Johanna Stedt.
På onsdagen obducerades näbbvalarna och på torsdagen kom delar av svaren. SVA har inte hittat något avvikande hos valarna, såsom sjukdomar eller skador, som kan ha gjort att de kommit in i Öresund. På torsdagen skannades även valarnas huvuden för att göra analyser.
Obduktionen visade att det två ungdjur av Sowerbys näbbval. Valarna var ungefär tre och en halv meter långa. En var en hona, som vägde 409 kilo, och den andra en hane som vägde 522 kilo.