Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näbbvalen hoppar runt i sundet och tycks vara på väg söderut, enligt Öresundsakvariet. Foto: Malik Tappert/Catharina Marcussen

Se unika näbbvalen hoppa i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen siktades en mycket ovanlig besökare i Öresund. En näbbval visade upp sina färdigheter i närheten av Helsingör. Sedan dess tycks valen ha rört sig söderut och ska ha setts i närheten av Ven.

Det var en privatperson som först såg näbbvalen och kontaktade Öresundsakvariet, en del av Köpenhamns universitet. Personalen var ute på tonfisksafari när beskedet kom.

– Det var helt galet. Vi glömde genast bort allt om tonfiskarna. Näbbvalen är mycket sällsynt i våra vatten. Jag tror bara den har siktats en gång tidigare, säger Catharina Marcussen, naturförmedlare på Öresundsakvariet, till danska TV2 Kosmopol.

I videon syns valen hoppa som en delfin och piska vattenytan med stjärten. Enligt Catharina Marcussen är näbbvalen i Öresund mellan sju och tio meter lång.

– Den måste ha kommit på avvägar, kanske lockad av ett fiskstim. Det är mycket ovanligt att de syns så nära land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.