En mörk gestalt scrollar på en telefon som det står Encrochat på. Till höger en bild på en ung man i vit jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på 22-åriga Younes planerades delvis på Encrochat och inträffade mitt i den period när polisen kunde följa de krypterade chattarna. Foto: SVT / privat

Trots hackade chattar – polisen kunde inte stoppa mordet på Younes, 22

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2020 kunde polisen följa kriminellas kommunikationer i realtid genom det hackade chatverktyget Encrochat, något som gjorde att myndigheten kunde förhindra ett antal mord i Sverige. Trots det kunde man inte stoppa mordet på 22-åriga Younes.

Sent på kvällen den 21 maj 2020 sköts Younes, 22, till döds på Ragnvallagatan i Helsingborg. Totalt sju personer är häktade misstänkta för delaktighet i mordet och kommer att åtalas inom kort.

Polisen misstänkte tidigt att mordet skedde inom ramen för en känd konflikt, inte minst eftersom Younes två bröder skjutits tidigare, varav en inte överlevde.

Kriminella nätverk i Helsingborg

För att kommunicera med varandra använde gärningsmännen den krypterade chattjänsten Encrochat.

– Vår uppfattning är att rör sig om både planerandet, genomförandet och även efteråt, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef för nordvästra Skåne.

Förhindrade mord

Vad de inte visste då var att polisen hade möjlighet att följa innehållet i chattar från Encrochat i realtid. Några månader tidigare hade nämligen fransk polis lyckats hacka servrarna till företaget bakom chattjänsten.

Inledningsvis fick polisen underrättelser från Europol om planerade våldsdåd men från den 1 maj fick svensk polis själv tillgång till chattmaterialet.

–  Utredningen bygger i stor utsträckning på Encrochat, säger målets åklagare Karolina Lindekrantz. 

Den 23 maj, alltså två dagar efter mordet på Younes, lyckades polisen avvärja ett mord i Ängelholm till stor del tack vare underrättelser som byggde på chattarna. 

Chattar som bevisning

Men trots att konflikten var känd, de nu misstänkta personerna är välkända för polisen och att Encrochat användes lyckades polisen alltså inte förhindra att Younes förlorade livet och hans familj förlorade ännu en son. 

 – Den information som vi nu fått tillgång till i detta ärendet hade vi inte då och kunde därför inte förebygga detta mordet, säger Mattias Sigfridsson.

Hur kunde ni inte ha informationen om ni hade verktygen för att följa chattarna?

 – Vilken parameter som gjorde att vi inte hade tillgång till just denna information innan mordet genomfördes kan jag inte svara på idag.

Younes familj har gett samtycke till att publicera hans namn och bild.

 – Jag vet inte hur polisen jobbar och jag förstår att det inte är något lätt jobb. Att de har lyckats koppla detta till sju personen är ett grymt jobb. Men det har pågått i så många år så det känns som att de skulle kunna ha stoppat dessa människor tidigare, säger Younes syster Caroline.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet