Polisen tog sig in i krypterad tjänst: ”Har förhindrat över tio mord”

Uppdaterad
Publicerad

Gängledare, torpeder och knarksmugglare.Alla använde krypteringsverktyget Encrochat för att diskutera brottsplaner – tills det avslöjades att fransk polis hackat sig in i systemet. Nu kommer den första svenska rättegången där gängens interna skryt används som bevis.

– Vi har förhindrat över tio mord, säger Linda H Staaf, underrättelsechef på NOA.

Under några månader i våras kunde europeiska polis- och åklagarmyndigheter i realtid läsa miljontals meddelanden på Encrochat, de kriminellas krypterade tjänst för att kunna kommunicera i tron att det var omöjligt att komma åt för myndigheterna.

Ett stort antal tillslag har gjorts runt om i framför allt Europa senaste månaderna. Tortyrkammare har hittats i containrar i Nederländerna, storskaliga narkotikatransporter har stoppats, och planerade mord har förhindrats. I Sverige uppger man att över tio mord har förhindrats. Enligt polisen har en anstiftare kunnat sitta i en bar utomlands och beställa en avrättning. I nästan alla fall har motivet varit konflikt om narkotikamarknaden.

Flera pågående utredningar

Enligt SVT:s kartläggning pågår flera utredningar mot toppskiktet i den kriminella miljön baserat på information ur Encrochat. Men relevanta bevis i det omfattande materialet skickas kontinuerligt till regionala polisområden. Bevisningen kommer att leda till nya förundersökningar under en lång tid framöver och ge nya insikter i ouppklarade grova brott.

– I vissa fall kan det vara bevisning i pågående mordutredningar där vi tidigare inte har bevisning för att nå framgång, säger Linda H Staaf, underrättelsechef på NOA.

Vilken skada kan informationen ni tagit del av orsaka den kriminella miljön?

– Vi behöver fortsätta göra mer. Men det här har varit ett bra steg i den kampen, säger Linda H Staaf.

Rättegång inleds

Encrochat har hittills lett till att ledande kriminella i Skåne häktats misstänkta för att ha planerat ett mord och för omfattande narkotikabrott. I Stockholm har polisen haft hjälp av Encrochat-uppgifterna för att bland annat slå till mot toppskiktet i Södertäljenätverket. I morgon inleds en rättegång gällande grovt vapenbrott i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot två personer i nätverket.

– Så vitt jag vet är det första ärendet där vi åberopar Encrochat som bevisning i rätten, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare.

Männen, 37 och 34 år, nekar till brott.

– I den här utredningen hade jag ganska bra bevisning sen innan men med Encro-chattarna som finns har vi kunnat binda vapnet än starkare till i vart fall en av de två som är åtalade, säger Stefan Creutz.

Några fall som kopplas till Encrochat-operationen

*Flera ledande personer i Malmös gängmiljö har häktats misstänkta för att ha planerat ett mord på en rival i Ängelholm i maj. Med hjälp av informationen i Encrochat kunde polisen föra mannen till säkerhet i ett hotell och förhindra mordet, enligt uppgift till SVT. 

*Det tilltänkta offret i Ängelholm är nära vän till en 23-åring som kopplas till flera gängmord i Malmö, men också till kontraktsmord i Spanien. 23-åringen är vän till ledande personer i det uppmärksammade gänget Dödspatrullen. I juni greps 23-åringen i Dubai. Svensk polis har haft en viktig roll för att han skulle gripas. Även i det fallet har polisen haft hjälp av hemliga konversationer i Encrochat, enligt uppgift till SVT. 

*Ett annat Encrochat-relaterat fall som utreds i Skåne gäller grov narkotikasmuggling med kopplingar till Balkan. Sex personer misstänks för inblandning. 

* I Stockholm pågår fler än tre utredningar, bara vid Södertörns åklagarkammare, där Encrochat-bevisning från den internationella operationen har kommit till användning. Detta mot bland annat ledande personer i Södertäljenätverket. 

* Källor inom polis och åklagarväsendet uppger att de detaljerade uppgifterna som nu finns tillgänglig kommer att kunna användas i många kommande utredningar framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.