Det kommer att bli fler tillsyner på serveringar och krogar i nordvästra Skåne. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Trots många klagomål om trängsel – lugnt på krogarna i nordvästra Skåne i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner synar serveringar och uteställen som får klagomål på trängsel. Men på krogarna i Landskrona, Höganäs och Ängelholm var det lugnt i helgen.

– Det dåliga vädret kan ha spelat in. Vi får återkomma när det blir varmt igen, säger Ann-Sofie Stensson, livsmedelinspektör i Ängelholm.

I slutet av mars infördes nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck i syfte att hindra spridningen av covid-19. Det handlar i korthet om att servering ska ske vid borden och att trängsel i lokaler inte får förekomma.

Allmänheten kan vända sig till kommunen om reglerna inte efterföljs, vilket hänt i flera fall i Landskrona.

I staden finns två nattklubbar och ett tiotal kvälllsöppna ställen. Klagomålen har handlat om upplevd trängsel vid baren och att borden stått för tätt.

– Dessa ställen har vi kontaktat efter att vi fått klagomål, säger Anneli Marklund, sektionschef på hälsoskyddet i Landskrona.

Trångt i kön till nattklubb

Under den gångna helgen noterade kommunen att det var trångt i kön utanför ett uteställe.

– Vakterna agerade inte tillräckligt på köbildningen och det här stället kommer vi att kontakta. Annars var det mindre folk ute den här helgen än det brukar vara, säger hon.

I Höganäs gjordes tilllsyner under några timmar på valborgsmässoafton. Kommunens inspektörer möttes inte av trängsel någonstans, enligt Ulf Frick, miljöchef i Höganäs.

– Vi upplever att krögarna är väldigt medvetna, de har gjort ett jättebra jobb.

Även i Höganäs har personer vänt sig till kommunen med klagomål.

– I vissa fall beror det på missförstånd. Privatpersoner har sett fler än 50 personer på serveringar. Man får vara fler än så på restauranger – om besökare håller armlängds avstånd, säger Ulf Frick.

Två ställen i Ängelholm

Allmänheten har även klagat på trängsel i Ängelholm, enligt Ann-Sofie Stensson, livsmedelinspektör i Ängelholm.

– Det har riktats klagomål mot två av de ställen dit flest ungdomar går. Men vi bedömer att de har vidtagit åtgärder. Vi kunde i alla fall inte få problemen bekräftade när vi var ute på valborgsmässoafton.

– Möjligtvis kan vädret ha spelat in i helgen. Vi får anledning att gå ut igen när vädret blir bättre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.