Under lördagen planerade den danske högerextreme partiledaren Rasmus Paludans planerade manifestation i Landskrona – som sedan har flyttats av polisen. Foto: Pavel Koubek/Kicki Nilsson/TT

Efter två dagars upplopp – planerad manifestation kommer inte ske i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Den danske högerextreme partiledaren Rasmus Paludans planerade manifestation i Landskrona flyttas och blir av i Skånegården istället. Beskedet kommer efter de senaste dagarnas våldsamma upplopp i Örebro, Linköping, Norrköping och Stockholm.

På långfredagen tog sig Paludan till Stockholm, även där blev det bråk och stenkastning. På kvällen uppstod kaos i Örebro då femhundra personer samlats för att protestera.

På påskafton hade Rasmus Paludan fått tillstånd för en sammankomst i Landskrona. Under dagen har polisen suttit i möte angående evenemanget och kom strax efter 13 med beskedet att platsen för sammankomsten ändras. Den fick inte hållas i Landskrona utan flyttades snarare till Skånegården i närheten av Öresundsbron i Malmö.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Vi kommer att gå ut med den nya platsen så fort vi får in det, säger Patric Fors, presstalesperson hos polisen region Syd till TT.

Kan bli våldsamt

Tidigare under dagen berättade polisen att man tagit ett samlat grepp kring situationen och att de är förberedda på att det kan bli våldsamt.

– Man har gjort noga överväganden för den plats där han får lov att befinna sig vid den här sammankomsten. Vi har ju sedan tidigare avsatt resurser för att hantera det här, men nu får man förstås ta ytterligare ett samlat grepp om situationen med tanke på vad som har hänt de senaste dagarna, sa Kim Hild, presstalesperson vid polisregion Syd.

När Paludan ansökte om att genomföra sammankomster i ett flertal Stockholmsförorter under 2020 fick han nej från polisen med hänvisning till att evenemangen bedömdes utgöra allvarliga hot mot ordning och säkerhet.

– Det har framför allt att göra med att skyddet för att kunna utöva sina rättigheter att demonstrera och yttra sig väger ofantligt tungt och det ska krävas otroligt mycket för att dessa ska kunna åsidosättas, säger Kim Hild till TT om varför beslut om indraget tillstånd inte fattats den här gången.

Varningsskott i Örebro

Under insatsen i Örebro sattes fyra polisbilar i brand och minst en privatperson skadades i kaoset. På påskaftons morgon uppger polisregion Bergslagens presskontakt Lars Hedelin att tolv poliser skadades under upploppen.

– Det är påkastningsskador av sten och slag och våld, eventuellt några frakturer men det är inte livshotande tack och lov, säger Hedelin.

Det finns ännu ingen gripen eller misstänkt för händelserna i Örebro, som utreds som våldsamt upplopp, uppger polisen.

Åtta personer greps i Stockholm på fredagen, misstänkta för våldsamt upplopp, i samband med Paludans sammankomst i Rinkeby.

Upplopp i Östergötland

På skärtorsdagen utbröt upplopp i Linköping och Norrköping då Paludan fått tillstånd att anordna sammankomster där koranen skulle brännas.

Räddningspersonal och poliser attackerades även vid dessa tillfällen. Polisfordon sattes i brand och tre poliser samt två privatpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador.

I Linköping greps sju personer och i Norrköping minst två, alla misstänkta för våldsamt upplopp.

Se mer: Upplopp i Örebro – detta har hänt

Se mer: Kyrkklockorna störde högerextrem manifestation

Då kan polisen neka tillstånd för sammankomster

Yttrande- och demonstrationsfriheten har ett starkt skydd i svensk lag. Det finns dock situationer där polisen kan välja att dra in tillståndet för en offentlig sammankomst i enlighet med ordningslagens andra kapitel, där ett stycke lyder:

”Polismyndigheten får förbjuda att det hålls en allmän sammankomst, om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken”.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet