För att få en mer hållbar utveckling vill Helsingborgs stad nu de en mer omfattande stadsodling året runt.
– Vi tänker att vi redan har flöden i staden som vi skulle kunna utnyttja bättre i ett lokalt kretslopp, säger Christina Zoric Persson, samhällsplanerare på Helsingborgs stad.
Bland annat handlar det om en odlingsbädd på Kemiraområdet, där det redan idag odlas ål med hjälp av restvärme från fjärrvärmeproduktionen.
– Där får vi nu ett helt kretslopp med både fisk och växter, säger Christina Zoric Persson.
Använder industrilokaler
Dessutom innebär ett nytt avloppssystem i den nya stadsdelen Oceanhamnen att man kommer att kunna använda avfallet som växtnäring till de urbana odlingarna. Förutom att ta till vara på oanvända energiresurser menar Christina Zoric Persson att odlingen också är en möjlighet att utnyttja tomma lokaler.
– Själva utvecklingsidén är att man kanske skulle kunna utnyttja magasin och industribyggnader som inte används, säger Christina Zoric Persson.
Ytterligare en testodling kommer byggas upp på Helsingborgs bryggeri och testerna kommer pågå under ett år. Sedan är förhoppningen att kunna fortsätta projektet i större skala.
Provsmakningar planeras
Trots de eventuella miljövinsterna i form av kortare transporterna går det inte att komma ifrån att maten som produceras blir något dyrare. Därför kommer allmänheten bjudas in att provsmaka vid ett antal tillfällen för att undersöka intresset innan det kan bli tal om någon storskalig produktion.