Militären trodde att vapnet var väl dolt under passagerarsätet – men medan han åt hamburgare blev det inbrott och AK5:an stals. Foto: SVT

Vapen stals ur bil på resturangparkering – militär döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

På väg hem från ett tjänsteärende stannade militären och hans kollegor för att äta hamburgare i Landskrona. I bilen på parkeringsplatsen lämnade han sin kompletta AK5:a – och när han ätit färdigt var vapnet stulet. Nu döms militären för tjänstefel.

Efter att han parkerat bilen på parkeringen utanför hamburgarrestaurangen i Landskrona frågade militären sin överordnade om han kunde lämna vapnet i bilen och fick, enligt egen utsago, besked att han kunde det så länge vapnet var dolt och bilen var låst samt under uppsikt. Den överordnade hänvisade till en handbok om vapenhantering, men vad det faktiskt stod i boken kontrollerades inte.

I handboken står nämligen att den vitala delen, alltså en del av vapnet som kan monteras av och som vapnet inte kan avfyras utan, måste stå under ständig uppsikt. Något som inte gjordes eftersom militären under stoppet även gick på toaletten samt gjorde inköp på en bensinmack intill.

Döms mot sitt nekande

Men trots att han inte fick fullständig information om det av sin överordnade anser tingsrätten att militären med sin utbildning som yrkesmilitär borde ha förstått att hantera situationen annorlunda.

Bilen hade militära registreringsskyltar och sällskapet var klädda i militära kläder, vilket kan ha dragit till sig uppmärksamhet.
Restaurangbesöket varade i ungefär 45 minuter och under den tiden gick militären, enligt domen, inte ut och kollade till fordonet närmre en enda gång.

Kan förlora jobbet

Rätten konstaterar att inget tyder på att militären agerat uppsåtligt, men dömer honom trots det för tjänstefel för att han anses ha agerat oaktsamt.
Eftersom händelsen enligt domen ”lett till att ett livsfarligt vapen med tillhörande ammunition hamnat i orätta händer” döms han till dagsböter om totalt 21 000 kronor.

Enligt ett dokument från Försvarsmaktens personalansvarsnämnd kan militären också komma att förlora sitt jobb, men än är inget beslut fattat i den frågan.

Till höger: en krossad bilruta och en bil fylld av glaskross. Till vänster: en parkeringsskylt med en tilläggsskylt som säger ”Töm bilen själv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Militären trodde att vapnet var väl dolt under passagerarsätet – men medan han åt hamburgare blev det inbrott och AK5:an stals. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.