Vargens öron är upprättstående, trekantiga och inte så stora. Ögonen är ljusa eller ljust gula. Foto: TT

Varg eller hund? Så vet du vilket djur det är

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig till SVT Nyheter om att de träffat vargen på olika ställen i södra Sverige. Det kan vara svårt att skilja en varg från en hund om man inte är van. SVT har talat med Kolmårdens vargexpert om de vanligaste kännetecknen.

– Om man ser en varg i profil så är den kvadratisk, alltså lika hög som bred. Rygglinjen är ganska rak, säger Mats Amundin, vargexpert och senior advisor på Kolmården.

Vargens svans hänger ofta rak men något utanför bakbenen.

– Sedan har vargen ett kraftigt halsparti och huvud. Den är tjock om halsen och ofta när den springer har den inte huvudet så högt hållet. Vargen har ofta en mörk sadel på ryggen men inte alltid. Generellt sett är den gråaktig men det finns individer som har en gul- eller brunaktig ton, säger Mats Amundin.

Vargens öron är upprättstående, trekantiga och inte så stora. Ögonen är ljusa eller ljust gula.

Springer rakt fram

Om man ser en varg röra på sig, tar den ofta sig fram i ett ledigt trav.

– Hundar går ofta i zickzack medan vargar springer i en rak linje, berättar Mats Amundin.

Många vargar är totalt oberörda av fordon, till och med av stora skogsmaskiner. Vargar som verkar oskygga är ofta ungdjur som nyss lämnat sin flock.

– Om en oskygg varg kommer nära är det bra att föra väsen och försöka skrämma vargen. Det är bra att vargar är rädda för människor. Att en människa ska bli attackerad av en varg är i princip osannolikt. Däremot kan frispringande hundar vara i riskzonen.

Fota och samla bajs

Mats Amundin, vargexpert och senior advisor på Kolmården, rekommenderar allmänheten att fotografera vargen och om de hittar spillning, skicka in den tillsammans med fotografierna, till Grimsö Viltforskningsstation på SLU i Uppsala. Där har forskarna följt de vilda vargarna i Sverige sedan 1980-talet och har en unik stambok över hela populationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.