Amanda Widén tittar ner i det inkommande gråvattnet från Oceanhamnen – ett vatten som renas och sedan förs ut i Sundet. Bättre vore att använda det för bevattning, anser ledande politiker.

Unikt avloppssystem igång i Helsingborg – men rent vatten släpps ut i sundet

Uppdaterad
Publicerad

35 tusen liter disk- och badvatten från hushållen i Oceanhamnen renas varje dygn i en unik anläggning. Men miljönyttan tas inte tillvara. Vattnet skjutsas efter rening rakt ut i Öresund.

Det är inte bara mat som källsorteras i Helsingborg – även vatten från de cirka 400 hushållen i Oceanhamnen sorteras i olika ledningar.

Det kallas för Tre rör ut och är ett projekt som rönt stor uppmärksamhet.

Svart och grått vatten

En ledning tar hand om vattnet från toaletter (svartvatten), en annan ledning pumpar iväg vattnet från disk, tvätt och bad (gråvatten), och en tredje ledning tar hand om matavfall.

Sedan tas de olika komponenterna emot på Recolab, en testanläggning vid reningsverket.

Totalt ska 2000 hushåll vara anslutna till avloppsystemet när Oceanhamnen är fullt utbyggt.

Går ut i Öresund

– Gråvattnet renas genom organismer och filter. Slutresultatet är ett väldigt rent vatten, säger Amanda Widén, utvecklingsingenjör på NSVA.

I det vanliga avloppssystemet i Helsingborg skjutsas allt smutsigt vatten till Öresundsverket, där det renas och släpps ut i Öresund.

Den slutdestinationen når även det renade gråvattnet från Oceanhamnen. Det handlar om cirka 34 kubik vatten – varje dygn.

Inga jättestora volymer på det stora hela, men ändå synd, anser Amanda Widén.

– Ett så pass rent vatten som vi gör, det borde användas. Men det krävs tekniska lösningar, och det krävs vilja, säger hon.

Kan bevattna parker

Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd, håller med om att vattnet borde tas tillvara.

– Det är rent slöseri. Vi har drivit frågan att staden ska använda renat gråvatten från bad, dusch och tvätt för att exempelvis bevattna parker med. Men jag upplever att intresset är svalt.

Johan Vesterlund (C), ordförande i miljönämnden, menar att det är fullt möjligt att använda vattnet från Oceanhamnen – men att logistiken gör det svårt.

– Vi måste få till en teknik så vi får ut vattnet därifrån. Det är något att titta på i framtiden, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.