Tvådelad bild. Till vänster: Helsingborg Marathon 2021. till Höger: Grundaren till Helsingborg Marathon  Andreas Moresco

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högsommarvärmen består under Helsingborgs marathon på lördag. Hör tävlingens grundare Andreas Moresco berätta om vad de gör för att underlätta för löparna i hettan. Foto: SVT

Värmebölja under Helsingborgs marathon – extra sjukvårdare kallas in

Publicerad

Värmerekord i onsdags och på lördag är det dags för Helsingborgs marathon. Temperaturen väntas ligga mellan 23 och 29 grader, enligt SMHI.

– Det blir extra viktigt att lyssna på kroppen, säger Andreas Moresco, tävlingsledare.

Hör honom berätta mer i klippet.

Rekordmånga har anmält sig till årets lopp. Runt 7 000 kommer att ställa sig på startlinjen för att springa antingen 21 kilometer eller 42 kilometer.

I maj dog en man och ett 20-tal personer fick uppsöka sjukhus med värmerelaterade problem under Göteborgsvarvet. Temperaturen höll sig då runt 25 grader och det kommer sannolikt bli lika varmt under Helsingborgs marathon.

Ambulans på plats

Värmeböljan gör att tävlingsledningen beslutat att ta in en extra läkare och tre extra sjuksköterskor utöver den läkare och sex sjuksköterskor som de haft tidigare år.

– Om någon börjar må dåligt så ska det finnas sjukvårdspersonal tillgänglig. Vi har också en egen ambulans på plats, säger Andreas Moresco.

Svalkande duschar

Nytt är också att flera svalkande duschar placeras ut längs banan och antalet muggar vid vätskekontrollerna har dubblerats.

– Sen är det så att man deltar på egen risk. Alla har ett ansvar att lyssna på sin egen kropp, säger Anderas Moresco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.