– Vi startade vår vingård redan 2007 och trodde inte att det skulle dröja så lång tid att få till ett sådant här förslag, säger Annette Ivarsson som driver Arilds vingård.
Hör mer om hur hon tror att gårdsförsäljningen kommer gynna det lokala näringslivet och vinproducenterna i klippet.
– Nu får vi göra precis som alla vinodlare i Europa, sälja våra produkter på gården där de odlas, säger Annette Ivarsson.
Förslaget kommer, om det går igenom, att beröra 600 företag och försäljningen kommer att villkoras med tider på dygnet, mängder samt att det ska ske i samband med en upplevelse, till exempel en guidad tur eller provsmakning.
Sverige riskerar att stämmas
Kritikerna menar att gårdsförsäljning i sig kanske inte är så problematiskt men att det hotar det svenska alkoholmonopolet som redan är ett undantag inom EU.
– Det jag ser framför mig är exakt det som den europeiska alkoholindustrin faktiskt varit öppna med att säga – att de kommer dra Sverige inför EU-domstol. Där de kommer säga att ”här är en kanal där svenska producenter får sälja direkt till kund men vi får inte sälja direkt till kund, det är diskriminering”, säger Lucas Nilsson som är IOGT-NTO:s förbundsordförande.