Foto: Bildbyrån

Bois storsponsor backar efter kritik om röstköp

Uppdaterad
Publicerad

En skuld förvandlades till 250 medlemskort och sedan stormade det kring Landskrona Bois. Nu backar storsponsorn Peter Condrup med en storsatsning på klubbens ungdomar.

Det var Fotbollskanalen som var först ut med att berätta hur styrelseledamoten i Bois och storsponsorn Peter Condrup bytte en fodran på klubben på 200.000 kronor mot 250 medlemskort som skulle gå till hans anställda.

En handling som av en del supportrar sågs som att han försökte köpa röster inför det kommande årsmötet.

Efter kritiken lämnar nu Peter Condrup tillbaka medlemsskorten som han aldrig hann dela ut. Istället skänker han nu hela summan till klubbens ungdomar.

– Pengarna ska användas till att köpa utrustning, inte minst till spelare som inte har ekonomisk möjlighet att hålla sig med till exempel dyra fotbollsskor på egen hand, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

Efterskänker skulden

Peter Condrup förnekar samtidigt alla baktankar med medlemskorten.

– Jag efterskänker min skuld till Bois och ville samtidigt öka medlemsanstalet. Klubben behöver få in fler som kan arbeta aktivt runt fotbollen, säger han.

Peter Condrup har suttit i styrelsen sedan 1997 och varit storsponsor ungefär lika länge.

– Jag gjorde det här i all välmening och med hjärtat. Jag älskar Bois och vill göra allt för klubben. Men det här påhoppet skär i hjärtat, jag är så sårad, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

Tänker du stanna i klubben?

– Om valberedningen vill ha mig fortsätter jag i styrelsen. Och jag fortsätter också som sponsor, säger Peter Condrup.

”Inte begåtts misstag”

Förslaget om medlemskorten kom från Bois.

– Men det var inget som vi i styrelsen diskuterade, säger ordföranden Gabriel Munck till SVT Nyheter Helsingborg.

Han tycker inte att det har begåtts misstag.

– Vi har inte gjort några formella fel och inte brutit mot stadgarna. Vi fick namn och adress på samtliga 250 som skulle ha fått medlemskorten, annars hade vi inte kunnat bevilja medlemsskap.

Han tycker att det är olyckligt med turbulensen kring medlemskorten och anklagelserna om röstköp.

– Men vi kan ju inte backa bandet och i och med ungdomssatsningen så blev det bra ändå i slutändan, säger Gabriel Munck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.