Foto: TT

Smugglade laddad pistol på färjan – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nordvästskåne har dömts vid Helsingborgs tingsrätt till två års fängelse för grovt vapenbrott. Han försökte smuggla in en skarpladdad pistol via färjan.

Mannen kom till Helsingborg med färjan i början av året när han stoppades i tullfiltret. Då upptäcktes att mannen tejpat fast en skarpladdad pistol och flera patroner på kroppen.

I förhöret med polisen berättade han att han under en resa till Bosnien blev ombedd att ta med sig vapnet till Sverige mot betalning. Han sa också att han inte visste att pistolen var skarpladdad.

Två års fängelse

Men tingsrätten tyckte inte att berättelsen var trovärdig och dömde mannen till två års fängelse för grovt vapenbrott. Rätten ansåg att även om det bara var en pistol, så har den potential att åstadkomma stor skada.

Tullverket har tidigare slagit larm om att det är lätt att föra in olagliga vapen i landet. Det sker vanligtvis via bil eller buss, men även med post och kurirfrakt.

Även Tull-Kust, tullarnas fackliga organisation, har påpekat behovet av mer personal till tullen. Visserligen har regeringen lovat ett tillskott på 375 miljoner kronor extra, utöver ordinarie anslag, fram till år 2020. Men det räcker inte, anser tullfacket.

– Våra medlemmar ser kollegor gå hem efter ett långt arbetsliv utan att bli ersatta. Det skulle behöva fyllas på rejält ute i den operativa verksamheten, sa Johan Lindgren, ordförande för Tull-Kust till SVT Nyheter Helsingborg.

Håller dörren öppen

När finansminister Magdalena Andersson(S) nyligen besökte Helsingborg sa hon till SVT:s reporter att hon helt delar Tullverkets bedömning att det behövs mer resurser. Och att hon inte stänger dörren för ännu mer resurser.

– Vi följer utvecklingen noga och ser naturligtvis över om det finns behov av ytterligare resurser eller om det är ytterligare åtgärder som behövs för att stärka Tullverket, sa Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.