Sverige har sedan tidigare inte haft något utbrott sedan 2008, men sedan det första fallet rapporterades i Uddevalla 12 september har flera fall nu rapporterats in runt om i landet, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.
Nu är det totalt tre inrapporterade fall av sjukdomen i Skåne: ett får i Hässleholm, ett nötkreatur i Svalöv och ett får i Båstad.
– Det har kommit till Sverige via svidknott som blåst in från Danmark och Norge. Svidknotten kan blåsa upp till 70 mil så det var jätteväntat. Men för ett år sedan hade det varit oväntat, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Trivs bäst i värme
De första fallen av blåtunga noterades i Nederländerna för ett år sedan och sedan spreds svidknotten till Tyskland. Och vidare till de nordiska länderna.
– Knotten har inte trivts så bra hittills i vårt klimat, det har varit för kallt. Men ett varmare klimat kan öka risken att de fortsätter spridas till Sverige, säger Charlotta Kamaterou, länsveterinär vid länsstyrelsen i Skåne.
Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne, LRF, är också på tårna nu.
– Det är tur att vi inte är i maj, utan att vi är på väg in i vintern. Men vi har skickat ett brev till alla våra medlemmar där vi informerar och ber dem vara observanta, säger Maria Hofvendahl.
Kan komma fler fall
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, väntar sig nu fler fall av smittan i år. Det gör också Charlotta Kamaterou.
– Det här har varit väntat och det kan komma ytterligare fall innan det blir för kallt för svidknotten. Men sedan får vi andrum under vintern, säger hon.
Och hon är orolig inför det som kan komma.
– En del djur får lindriga symptom och tillfrisknar, andra måste avlivas. Men sjuka kor mjölkas inte och blir många sjuka så kan det påverka mjölkproduktionen.
Enligt Skånemejerier minskar mjölkproduktionen i Tyskland i snitt med mellan 3- 5 liter per ko och dag på grund av blåtunga. Och här har tusentals kor drabbats.