Ett får i Skåne har smittats med blåtunga. Det är det fjärde konstaterade fallet i Sverige på 15 år. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg

Skåne drabbat av blåtunga – första fallet på 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne meddelar att ett får i Hässleholms kommun har blivit smittat av sjukdomen blåtunga. Sverige har sedan tidigare inte haft något utbrott sedan 2008.

En ko i Uddevallatrakten var det första djuret att drabbas i Sverige den 12 september. Sedan dess har fyra fall rapporterats, varav ett i Skåne under tisdagen.

Sjukdomen sprids via svidknott. Den är inte farlig för människor men drabbar nötkreatur, får och getter.

Sjukdomen kommer från kontinenten

Sjukdomen har under sommaren spridit sig från Nederländerna till norra Tyskland, vidare till Danmark och Norge. Nu har den slutligen nått Sverige och enligt Länsstyrelsen kommer troligtvis fler djur att drabbas.

Andra länder med pågående utbrott är Belgien, England, Frankrike och Luxemburg.

Viktig uppmaning till djurhållare

I Länsstyrelsens informationsmeddelande uppmanar de djurhållare att omgående kontakta veterinär om djuren visar symtom på blåtunga. Mjölkkor nedsatt mjölkproduktion. Symptom hos får och nötkreatur är feber, sår på nos, slemhinnor och klövrand samt hälta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.