kor i en hage, lantbrukare står bredvid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lantbrukaren Karin Nalbin, ordförande i LRF i Jönköpings län, berätta hur blåtunga kan komma att påverka matpriser och vad som i så fall kan bli dyrare. Foto: Johannes Tolf/SVT

Oro bland lantbrukare – efter första fallen av kor med blåtunga

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 15 år har virussjukdomen blåtunga påvisats i Sverige. Sjukdomen kan komma att påverka matpriserna framöver, säger Karin Nalbin som är ordförande för LRF i Jönköpings län.

Sverige har fram tills nu varit förskonade. Men enligt Jordbruksverket har två fall av virussjukdomen blåtunga konstaterats de senaste dagarna; i Uddevalla kommun och Laholms kommun.

I grannlänet Jönköping är bönderna på tårna och rädda att smittan ska komma hit.

– Ja visst är jag nervös, men det hjälper ju inte, säger Karin Nalbin som har en gård utanför Mullsjö med 300 kor.

Utbrott i Europa

Sjukdomen sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Det pågår sedan tidigare utbrott av blåtunga i Neder­länderna, Belgien, England, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Danmark och Norge.

– Det var tyvärr inte en fråga om, utan när det skulle komma till Sverige, säger Karin Nalbin.

Inget krav på vaccination

Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

I dag finns det inte krav på att djur ska vaccineras i Europa, till skillnad från under det stora utbrottet 2008. Numera är det frivilligt för EU-länderna att bekämpa sjukdomen.

I klippet ovan hör du hur blåtungan kan komma att påverka matpriserna och vilka varor som i så fall kan bli dyrare.

SYMPTOM FÖR BLÅTUNGA

  • Förutom feber ses svullnad och rodnad i slemhinnorna i munhåla och näshåla. Djuren saliverar och har nosflöde.
  • Svullnad kan också ses kring nos, öron och ibland hela huvudet. Svullnader kring huvudet kan ge upphov till cirkulationsstopp i tungan, som då blir blå. Detta är dock ganska ovanligt, även om det har givit sjukdomen dess namn.
  • Senare i sjukdomsförloppet bildas sår runt nos, i mun och i klövrand vilket gör att djuret får svårt att äta och uppvisar hälta.
  • Allvarliga symtom är vanligast hos får, nötkreatur får vanligen mildare symtom med salivation, nos- och tårflöde samt minskad mjölkproduktion.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.