Baserat på den aktuella situationen kommer inte sjukdomen bekämpas nationellt i Sverige. Foto: Tomas Brodin

Mjölkko upptäckt med blåtunga i Uddevalla – första fallet av viruset på 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av blåtunga har konstaterats i Sverige – det första på 15 år. Det gäller en mjölkko i Uddevalla kommun, meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

”Den drabbade besättningen beläggs nu med flyttrestriktioner under en kort period då vi utreder utbrottets omfattning”, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Kan leda till allvarlig sjukdom

Blåtunga kan inte smitta människor. Virussjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Viruset smittar inte mellan djur utan via svidknott. Symptomen kan vara lindriga men också leda till allvarlig sjukdom och död.

I dag finns det inte krav på att djur ska vaccineras i Europa, till skillnad från under det stora utbrottet 2008. Numera är det frivilligt för EU-länderna att bekämpa sjukdomen.

Baserat på den aktuella situationen kommer inte sjukdomen bekämpas nationellt i Sverige.

SYMPTOM FÖR BLÅTUNGA

Förutom feber ses svullnad och rodnad i slemhinnorna i munhåla och näshåla. Djuren saliverar och har nosflöde. Svullnad kan också ses kring nos, öron och ibland hela huvudet. Svullnader kring huvudet kan ge upphov till cirkulationsstopp i tungan, som då blir blå. Detta är dock ganska ovanligt, även om det har givit sjukdomen dess namn. Senare i sjukdomsförloppet bildas sår runt nos, i mun och i klövrand vilket gör att djuret får svårt att äta och uppvisar hälta. Allvarliga symtom är vanligast hos får, nötkreatur får vanligen mildare symtom med salivation, nos- och tårflöde samt minskad mjölkproduktion.

Källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.