Torgny Widholm står hemma på gården i Hallen i Åre kommun. Han är framåtböjd med armen utsträckt mot korna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är förtvivlade” – Se när biogasen eldas upp på Torgny Widholms ekologiska lantbruk utanför Åre, och hör hur mycket han skulle förlora på att driva anläggningen fullt ut, efter den nya skatten. Foto: Sara Leijman/SVT

Efter ny biogasskatt – kollektivtrafiken kan få 300 miljoner i kostnadsökningar

Uppdaterad
Publicerad

En EU-dom slår fast att biogas ska beskattas. Det kan leda till att kollektivtrafiken blir 300 miljoner kronor dyrare per år.

– Det finns en risk att det kan drabba resenärer i form av höjda biljettpriser eller reducerad trafik, säger Johan Wadman är vd på Svensk kollektivtrafik.

16 av landets 21 regioner använder biogasbussar, och enligt beräkningar från Svensk kollektivtrafik kommer den nya skatten som nu införts innebära kostnadsökningar på totalt 300 miljoner kronor per år.

– Det här slår mot den hållbara kollektivtrafiken, säger Johan Wadman.

Klimat

Företag tvekar att investera

Biogas ses som en viktig pusselbit i klimatomställningen, men bland företag finns nu en osäkerhet kring om de vågar investera.

– Vi är mycket tveksamma till om vi kan köpa in fler biogasfordon, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på företaget Spendrup.

Spendrup har räknat ut att en biogaslastbil är upp till 30 procent dyrare i bränsle än en vanlig diesellastbil.

– Det ska få kosta att köra miljövänligt men det kan inte vara orimligt dyrt, säger hon.

Ska verkligen biogas vara skattebefriat?

– Den frågan får jag skicka vidare till politiken. Men näringslivet måste åtminstone ha rimliga spelregler så man vet vad man har att förhålla sig till – och inte bara ett år i taget.

Lantbrukare eldar upp biogas

Många lantbrukare påverkas också. En av dem är Torgny Widholm utanför Hallen i Jämtland som har en egen biogasanläggning. Han har dragit ner produktionen till ett minimum och eldar dessutom upp mycket av den biogas de ändå producerar – eftersom det blir för dyrt att använda den.

– Man tappar lusten att vara en landsbygdsföretagare, säger han.

Hör hur mycket Torgny Widholm förlorar ekonomiskt på biogasskatten i videon.

Regeringen hoppas på nytt beslut

2020 meddelade EU-kommissionen att biogas i Sverige skulle vara skattebefriad till 2030. Men EU-tribunalen ogiltigförklarade det beslutet då kommissionen inte uppfyllt rätt formalia i beslutsprocessen.

Regeringen skriver på sin hemsida att de jobbar för att EU ska ändra sitt beslut. Ambitionen är att så snabbt som möjligt få nya godkännanden för skattebefrielser på plats. Men om och när det i så fall sker är oklart.

Den nya biogasskatten

Biogas produceras av olika typer av avfall och restprodukter från industrier, hushåll och jordbruket.

2020 godkände EU-kommissionen en tioårig förlängning av Sveriges skattebefrielser för biogas.

21 december 2022 ogiltigförklarade EU-tribunalen beslutet eftersom kommissionen hade inte inlett ett formellt granskningsförfarande vilket borde ha skett.

7 mars meddelade Skatteverket att skattebefrielse inte längre beviljas för biogas och biogasol som förbrukas för uppvärmning eller som motorbränsle.

Biogas ska beskattas som naturgas och biogasol som gasol.

Nu ska EU-kommissionen inleda en ny formell granskning för att sedan fatta nya beslut.

Domen berör cirka 700 företag i Sverige.

De företag som påverkas är ex lantbruk och  industriföretag som använder gas för uppvärmning samt kommuner som tar tillvara biogas från sina avfallsanläggningar. Även ett antal bostadsrättsföreningar, ideella föreningar och trossamfund påverkas.

Skatteverket analyserar för närvarande om de även måste återkräva de belopp som tidigare medgetts.

2022 användes totalt cirka 4,2 TWh biogas i Sverige.

Källa: Energigas Sverige, Skatteverket, regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet