Torbjörn Laxvik, projektledare på Vindkraftcentrum ser ett ökat intresse för att investera i vindkraft. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

500 nya vindkraftverk planeras i länet

Publicerad

Inom några år kan ytterligare 500 vindsnurror ha byggts i Jämtlands län. Så många har beviljats tillstånd. Det ger nya jobb i länet.

Hittills har knappt 300 vindkraftverk byggts i länet, men det finns tillstånd att bygga ytterligare drygt 500. Torbjörn Laxvik är verksamhetsledare på Vindkraftcentrum och han ser ett ökat intresse för att investera i vindkraft.

– Det är främst utländska pensionsfonder som investerar, men också kraftbolag som Jämtkraft och Vattenfall, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Texten fortsätter nedanför bilden.

De svarta symbolerna motsvarar de ca 300 vindkraftverk som har byggts, de röda visar var 500 nya snurror har fått tillstånd. Foto: SVT Design

Utbyggnaderna ger också jobb lokalt, främst i det första skedet när vägar och fundament ska anläggas. Men underhållet av vindsnurrorna ger också arbetstillfällen och går att utveckla.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.