• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två av alla brandmän som bekämpade de stora skogsbränderna 2018

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämtland Räddningstjänstförbund har fått mest statlig ersättning av alla förbund och kommuner. Framförallt gäller ersättningen för insatserna under de många stora skogsbränderna 2018. Räddningschef Johan Wickenberg förklarar i klippet hur systemet med ersättning fungerar. Foto: SVT arkiv

80 miljoner i statlig ersättning för kostsamma skogsbränder

Publicerad

2018 var kostsam för räddningstjänsten i Jämtlands län som fick hantera många stora bränder. Men just Jämtlands räddningstjänstförbund, som samägs av länets kommuner, har fått mest av alla i statlig ersättning för arbetet med skogsbränder – drygt 80 miljoner.

Över 500 miljoner kronor har betalats ut i statlig ersättning till Sveriges kommuner för kostsamma räddningsinsatser vid skogsbränder sedan 2009. Det framgår av statistik som nyhetsbyrån Siren har begärt ut.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som hanterar och betalar ut ersättningen.

Ovanligt år

2018 är året som sticker ut ordentligt, när 230 miljoner betalades ut. En stor del av den summan gick till Jämtlands Räddningstjänstförbund.

– För vår del handlar det ett normalår om en eller två händelser som gör att vi kan söka ersättning. Men 2018 var extrem med många stora bränder i vårt område, säger räddningschefen Johan Wickenberg.

I klippet ovan hör du mer om den stora betydelsen av det statliga ersättningssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.