Person med mikrofon sitter i kök. Syns är kylskåp och spis i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till slut insåg jag att det värsta hade hänt och att det också kunde kosta mig livet”, säger Joachim Fisch som förlorade miljontals kronor i ett bedrägeribrott. Foto: Marie Selander/SVT

Joachim från Jämtland förlorade miljoner genom bedrägeri: ”Blev mentalt våldtagen”

Publicerad

Han lurades på alla sina sparpengar – nära en miljon kronor – och övertalades sedan att ta ett lika stort lån. Sedan fanns bara skulder kvar och tankar på att livet inte var värt att leva.

Joachim Fisch i Jämtlands län är en av alla de som drabbats av investeringsbedrägeri.

– De hade mig på kroken, jag blev mentalt våldtagen, säger han.

Nu berättar han sin historia i förhoppningen att kunna hjälpa andra.

Polisens senaste rapport över utvecklingen när det gäller bedrägeribrott i Jämtlands län talar sitt tydliga språk: Det är många som drabbas av bedrägerier i någon form och bedragarna kan tjäna stora pengar.

På fem år har antalet investeringsbedrägerier fördubblats i Sverige. Ifjol lurade bedragarna till sig 1,7 miljarder kronor från omkring 3 000 personer.

När det gäller Jämtlands län har och bedrägerier i allmänhet såg statistiken ut så här: de senaste fem åren lurades fler än 3 000 länsbor på omkring 110 miljoner kronor, enligt polisens senaste rapport.

Kändisannons på sociala medier

En av alla dem som drabbats är Joachim Fisch. För honom började allt med en annons med en kändis på Facebook.

Det slutade med att han förlorade alla sina besparingar – nära en miljon – och lurades sedan att ta ett lån på ytterligare nära en miljon.

Idag är han skuldsatt.

Polisutredningen lades ned

Bedrägeriet polisanmäldes, men utredningen lades ned då bedragarna inte kunde spåras.

Men eftersom Joachim Fisch också har tyskt medborgarskap lyckades han få det tyska åklagarväsendet att ta sig an hans fall.

I Tyskland står nu flera misstänkta investeringsbedragare åtalade, personer som ska ha arbetat på det företag som lurade Joachim Fisch.

Men själv har Joachim små förhoppningar, rättsprocessen till trots, om att få tillbaka några pengar.

Delad bild. Till vänster: tre mynt för kryptovaluta. Till höger: kvinna i blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En allvarlig brottsutveckling” – Charlotta Mauritzson, samordnare vid polisens Nationella bedrägericentrum, om att investeringsbedrägerierna ökar. Foto: SVT arkiv, Polisen.

Investeringsbedrägeri

Gärningspersonen vilseleder en person att investera i något som inte existerar, inte har något värde eller har lägre värde än utlovat eller är väldigt svårt att värdera, i syfte att ge ekonomisk vinning. Kontakten föregås i regel av oseriösa annonser om produkterna i sociala medier med länkar till företag och webbplatser som ser ut att vara seriösa.

Ofta kan investeringarna handla om investeringar i kryptovaluta.

(Källa: polisen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.