Delad bild. Till vänster: tre mynt för kryptovaluta. Till höger: kvinna i blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En allvarlig brottsutveckling” – Charlotta Mauritzson, samordnare vid polisens Nationella bedrägericentrum, om att investeringsbedrägerierna ökar. Foto: SVT arkiv, Polisen.

Fördubbling av antalet investeringsbedrägerier på fem år i Sverige

Publicerad

Investeringsbedrägerierna har fördubblats på fem år, både vad gäller antalet drabbade och storleken på brottsvinsterna.

Ifjol anmäldes 3 250 investeringsbedrägerier i landet och de drabbade personerna lurades på sammanlagt 1,7 miljarder.

– Det här är en allvarlig utveckling, säger Charlotta Mauritzson samordnare vid polisens Nationella bedrägericentrum.

Brottsutvecklingen framgår av en sammanställning vid Nationellt bedrägericentrum.

Personer som drabbas blir ofta lurade på väldigt stora summor – och brottsvinsterna går inte sällan till kriminella nätverk, konstaterar polisen.

investeringsbedrägerier

Joachim Fisch i Jämtland lurades på alla sina sparpengar – nära en miljon kronor – och övertalades sedan att ta ett lika stort lån. Han blev skuldsatt för livet.

Många anmälningar läggs ned

Uppklarningen av investeringsbedrägerier är låg. Men även om så är fallet är det viktigt att polisanmäla brotten, fastslår Charlotta Mauritzson.

– Det är inte ovanligt att en anmälan om investeringsbedrägeri blir nedlagd direkt och man kan känna att det inte är någon idé att polisanmäla. Men det är det, för att även om vi säger att vi inte kan fortsätta med just din anmälan så kan vi ändå ta den här information och dela den med våra kollegor runt om i världen.

Rådet till den som tänker sig göra en investering är att bland annat kolla Finansinspektionens ”svarta lista”. Hör några av polisens viktigaste råd i videon nedan.

Delad bild av staden vid vatten. Kryptovalutor och deras priser projiceras på glas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontakta banken omgående och ring sedan polisen. Och kolla Finans-inspektionens ”svarta lista”. Hör polisens råd när det gäller investerings- bedrägerier. Foto: SVT arkiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

investeringsbedrägerier

Mer i ämnet