Bröstradiologen David Norman sitter vid ett skrivbord framför en datorskärm som visar medicinska bilder av bröstundersökningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröstradiologen David Norman visar hur han arbetar med sin nya kollega AI, artificiell intelligens. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersunds sjukhus i framkant – AI ersätter röntgenläkare i sökandet efter bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds sjukhus ligger i framkant när det gäller att använda AI i granskning av mammografibilder.

– Studier visar att man kan hitta fler cancerfall, säger överläkaren David Norman.

Rutinen tidigare var att två bröstradiologer ska granska varje bild från mammografin. Sedan i maj har AI, artificiell intelligens, ersatt en läkares ögon i 80 procent av fallen.

– Jag tittar först och kopplar sedan in AI, säger överläkaren och radiologen David Norman. Är vi inte överens så är det mitt beslut som gäller. AI är fortfarande väldigt brett och kan ringa in ett område som jag ser inte är cancer.

Tidigare behandling

Att ha AI som ständigt är på plats gör att kvinnor får svar snabbare och en eventuell behandling kan sättas sin tidigare.

– Vi behöver inte vänta på att en kollega som är sjuk, ledig eller borta av någon annan anledning ska granska bilderna.

Hittar fler brösttumörer

En stor studie i Region Skåne visade att AI sparade tid och dessutom hittade 20 procent fler kvinnor med bröstcancer.

– Vi tänkte att det verkligen passar ett mindre sjukhus med få radiologer och sedan gick det väldigt fort genom alla beslutsgångar, säger David Norman.

Potentiella risker

Ser du någon risk med AI-granskning?

– Det skulle vara att man ger AI för stort förtroende. Men det är alltid radiologen som har ansvaret. Det är vi medvetna om.

De allvarligaste fallen granskas fortfarande alltid av två bröstradiologer.

– AI hjälper oss framförallt att hitta de friska brösten, säger David Norman. Hittar varken jag eller AI något misstänkt går ett svar iväg direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.