Akut brist på ukrainska tolkar i Sverige – utbildning snabbstartas i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på ukrainska tolkar kommer att bli akut i takt med att allt fler flyktingar kommer till Sverige. Därför snabbstartar nu Folkuniversitetet i Östersund en introduktionsutbildning för att möta det akuta behovet.

Enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR har närmare tio miljoner ukrainare tvingats på flykt sedan Ryssland inledde sin invasion. Hittills har över 3 miljoner sökt sig till närliggande EU-länder, medan 6,5 miljon ukrainare är på flykt inom landet.

Migrationsverket räknar med att över 200 000 ukrainska flyktingar kan komma till Sverige innan halvårsskiftet. Behovet att snabbt få fram fler tolkar som pratar ukrainska är därför akut.

Ukrainakriget och Jämtland

Folkuniversitetet startar utbildning

Som en av ytterst få utbildningsaktörer i landet startar nu Folkuniversitetet i Östersund en kortare introduktionsutbildning för att försöka möta behovet. Och det har gått väldigt fort, den första gruppen börjar redan på måndag.

– Att utbilda sig till tolk är egentligen en 1-årig utbildning. Det vi gör nu är en introduktion på 10 dagar där man får en förståelse för vad tolkuppdraget innebär. Man blir på intet sätt en fullfjädrad tolk, men det är ett skenande behov och man kommer ändå kunna vara behjälplig i många situationer, säger Eva Andreasson, utbildningsledare vid Folkuniversitetet i Östersund.

I klippet: Hör Eva Andreasson om vad som är viktigast i den akuta fasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet