Foto: TT Kallestad Gorm / SVT

Många äldre är felmedicinerade – fallolyckor vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland hör till de län i Sverige med flest fallolyckor. En orsak är att många äldre är felmedicinerade – vilket leder till att de blir yra och ramlar.

Efter fler uppmärksammade fall där äldre kvicknat till efter att man rensat i medicinskåpet har frågan lyfts om äldres läkemedel. Socialstyrelsens kartläggning visar att äldres rätt att få en genomgång av medicinlistan av en läkare ser väldigt olika ut i kommunerna.

Det gör att andelen äldre med tio eller fler läkemedel är mer än dubbelt så många i Ragunda som i Krokom. Risken för biverkningar och problem ökar när man tar mediciner som inte passar ihop.

– Yrsel är vanligt, säger han. Det kan leda till fallolyckor. Det är även vanligt med förvirring och psykiska åkommor, säger Jan Håkansson som är distriktsläkare i Krokom

Mest mediciner där flest hyrläkare finns

Krokom ligger väldigt bra till i Jämtland. Där finns minst andel äldre som har långa medicinlistor. Och sett till hela landet hamnar Krokom femma på topp tio-listan.

– Vi har fasta läkare här. Det gör att det fungerar med uppföljningar, säger Jan Håkansson.

”Det är helt galet”

Det är i kommuner med många hyrläkare som problemet är störst. Ragunda har högst andel äldre som är hårt medicinerade. Varannan äldre på särskilda boenden har fler än tio läkemedel.

– Att det ska bero på var man bor om man ska få hjälp med en genomgång av sina mediciner är helt galet. Alla ska kräva en genomgång av medicinerna. Det ska inte spela någon roll om det är en stafettläkare, säger Inger Breil som engagerat sig i frågan genom Pensionärernas riksförbund, PRO.

Enligt rapporter räknar man med att var tionde äldre som läggs in akut på sjukhus går att koppla till felmedicinering. Förutom onödigt lidande kostar det samhället som helhet 30 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.