Närmare 1 000 länsbor har råkat ut för annonsbedrägerier, vilket har gett en brottsvinst på sju miljoner kronor. Foto: TT

Annonsbedrägerier för närmare 7 miljoner i Jämtlands län

Publicerad

Allt fler länsbor har råkat ut för falska annonser de senaste åren. I Jämtlands län har brottsvinsterna uppgått till drygt 7 miljoner kronor de senaste tre åren.

Närmare 1 000 länsbor har drabbats de senaste tre åren av annonsbedrägerier. Enligt polisen, som skriver på sin hemsida, har bland annat flera personer råkat ut för falska annonser på sociala medier.

Som exempel beskriver polisen ett ärende gällande försäljning via en populär sidas marknadsplats. Annonsören ska ha uppgett sälja en gräsklippare och bett köpare swisha handpenning. När köpare väl kommer till adressen för att hämta gräsklipparen, uppger säljaren att den aldrig annonserat på sidan.

Hackade annonser

Enligt polisen har flera personer råkat ut för samma falska annons och i vissa fall har det handlat om att annonser varit hackade av bedragare.

Annonsbedrägerier är en av de vanligaste formerna av bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.