Så här såg det ut i augusti 2023 när Ovädret Hans ledde till ras och översvämningar längs Mörviksån i Åre by. Foto: arkivfoto / SVT

Åre kommun får 29 miljoner från MSB för att förhindra ras och skred

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att säkra upp Mörviksån så att sådana ras och översvämningar som uppstod vid Ovädret Hans inte ska ske igen har redan påbörjats och nu är det klart att Åre kommun får statsbidrag till åtgärderna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB har beslutat om 28 669 700 kronor i statsbidrag till Åre kommun för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Bidraget gäller för utförande av översvämnings- och erosionsskydd i Mörviksån genom Åre by.

Det var bara någon vecka efter Stormen Hans och de översvämningar och ras som uppstod i centrala Åre då som kommunen lämnade in sin ansökan. Den totala kostnaden för åtgärden uppges enligt Åre kommun bli 47 782 870 kronor. MSB:s bidrag kommer att täcka 60 procent av de uppgivna kostnaderna.

Översvämningen i Åre

Översvämnings– och erosionsskydd

Pengarna ska användas till översvämnings- och erosionsskydd i Mörviksån och består av att förstärka och öka kapaciteten i den befintliga kanalen som löper mellan väg E14 och väg 638, Sankt Olavs väg i Åre by. Dessutom ska bron där Årevägen korsar ån utökas samt att delar av det befintliga erosionsskyddet ska rivas.

Arbetet har redan påbörjats och ska vara färdigt under 2025.

Fler insatser behövs

Men samtidigt konstaterar MSB i beslutet att de åtgärder som görs kring Mörviksån på sträckan mellan E 14 och järnvägen inte kommer att räcka. Det behövs insatser högre upp längs ån för att de åtgärder som genomförs nu inte ska förstöras av en eventuell framtida slamström. Även nedanför järnvägen bedöms Mörviksåns nuvarande träkanal ha för liten kapacitet.

Jämtlandsfjällen är identifierat som ett av tio nationella riskområden för ras, skred, erosion och översvämning i Sverige. Och det är just för att området runt Åre är utpekat risk för ras och slamströmmar. I ett förändrat klimat med mer nederbörd och intensivare regn kan riskerna öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet