Bron rivs på Årevägen i Åre efter översvämning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bron har alldeles för liten öppning” – se hur arbetet med att rusta Mörviksån i Åre går och hör projektledaren Viktor Edlund berätta mer. Foto: Eva Danielsson/SVT

Ett år efter översvämningen i Åre: Nu stängs Årevägen och bron rivs

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter rasen i Mörviksån rivs nu den gamla bron i centrala Åre och en ny högre ska byggas.

– Den höjs cirka en meter för att stenar inte ska fastna, säger säger Viktor Edlund projektledare Åre kommun.

För ett år en skapade ovädret Hans stor förödelse i Åre, då Mörviksån som rinner genom byn, svämmade över. Hus hängde i luften. Fastigheter fylldes med lera och vatten. Vägar och broar rasade.

Under vintern har man byggt om och förstärkt den övre delen av ån, och nu har man börjat med etapp 2 och bygger en ny bro:

Översvämningen i Åre

– Det här är jätteviktigt för att kunna bättre hantera framtida slam, strömmar, ras och stora nederbördsmängder, säger Viktor Edlund projektledare Åre kommun

47 miljoner kostar upprustningen

Fram till december kommer Årevägen, som går genom centrala byn, vara avstängd. 47 miljoner kronor beräknas upprustningen av Mörviksån att kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet