Åre och Stockholm i OS-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ger inte upp drömmen om ett svenskt OS. Nya förslaget är att vinter-OS och Paralympics 2022 delas mellan Stockholm och Åre. I Östersund är besvikelsen stor.

I en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå, avslöjar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg mer om planerna för ett Åre/Stockholm OS.

-Stockholm har redan det mesta som behövs, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

OS-frågan

Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S) är förvånad:

– Jag undrar vad som har hänt? Har SOK fått garantier från regeringen för att känna att en ansökan kan bli av? säger hon till SVT Jämtlandsnytt.

Tre gånger har Östersund/Åre sökt vinter-OS men fått nobben. I höstas sade kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) att hon hade svårt att se ett framtida olympiskt spel i svensk regi.

-Jag ser inte de möjligheterna. Det blir svårt för ett land av Sveriges storlek, sade ministern till TT i augusti.

Trots det lägger SOK nu fram ett förslag om en ny svensk OS-ansökan inför vinterspelen 2022, uppdelad mellan Stockholm och Åre. Den senare ska stå värd för de alpina grenarna.

-Vinter-OS har vuxit med åren och kostymen räckte inte riktigt till med Östersund. Men vi ville inte släppa drömmen om ett OS och då dök den här idén upp, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Åre finns med, som ort för de alpina sporterna och kommunalrådet Leif Nord (M), fick reda på planerna för några dagar sedan.

– Vi har ingenting emot en OS-ansökan med andra orter, säger han till SVT Jämtlandsnytt, vi har ju sökt med andra orter tidigare. Och att man är besviken i Östersund kan jag förstår, men ett OS i Åre skulle ju gynna hela regionen.

– Jag är arg och besviken, säger Carina Zetterström (C) kommunalråd i Östersund. Vi har inte fått någon information från SOK om detta och kommer att ta kontakt med dem.

– Varför ska det läggas flera miljarder på skidskytte och skidanläggningar i Stockholm, när vi redan har en arena i världsklass här? undrar AnnSofie Andersson (S). Det behöver inte investeras i Stockholm, Stockholm växer av sig självt, säger hon.

Samtliga specialidrottsförbund har bjudits in till ett möte i Stockholm den 24 juni för att diskutera förslaget. Ett svenskt OS beräknas kosta 15-20 miljarder kronor, säger Lindeberg, och kan jämföras med OS i Sotji 2014 som uppges gå på 300 miljarder.

-Sotji är ett av våra bästa argument, alla vet hur kostnaderna har dragit iväg där. De hade ingenting och har fått bygga upp allt från grunden, säger Lindeberg.

-Stockholm har redan det mesta. Vi har en befintlig infrastruktur, bra kommunikationer och stor hotellkapacitet. Vi har två nya, stora arenor som kan användas. Den stora investeringen är en OS-by. Men den ska i så fall göras på så sätt att det kan bli bostäder eller studentbostäder efteråt.

TT: Vad säger regeringen om förslaget?

-Vi utgår ifrån att regeringen är klok. Om det inte är ekonomiskt försvarbart ska vi inte göra det. Men det kan vara en helt unik chans vi har. Det är värt att prova.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS-frågan

Mer i ämnet