I helgen var det dags för årets vinterfågelräkning och Elisabeth Marklund i Orrviken hade många besökare som den här domherren. I videon kan du se några andra av fåglarna som dök upp och även se vilken annan mer sällsynt fågel som visade sig. Foto: Marie Selander SVT

Fågelräknaren Elisabeth: Steglitsen kanske slår domherren i år

Uppdaterad
Publicerad

Skulle det bli domherren eller talgoxen i år igen – eller skulle någon annan fågel segla upp som otippad etta vid årets vinterfågelräkning? Det var frågan när den nationella fågelinventeringen genomfördes i helgen. SVT gjorde ett besök hos Elisabeth Marklund i Orrviken, en av länets entusiastiska fågelräknare. Och vilka fåglar som dök upp där kan du se i videon ovan.

I helgen var det dags för Birdlife Sveriges årliga vinterfågelräkning ”Fåglar inpå knuten” och imorgon måndag, 1 februari, avslutas den.

Det är en fågelinventering som pågår i hela landet och en av länets riktiga fågelentusiaster är Elisabeth Marklund i Orrviken, engagerad i Jämtlands ornitologiska förening. SVT Jämtland gjorde ett besök hos henne för att få en lägesrapport. Mer om det i videon ovan.

Ifjol var det domherren som toppade listan över vanligaste fågeln vid inventeringen i länet, med talgoxen som god tvåa. Men talgoxen är annars generellt sett den vanligaste fågeln vid vinterfågelräkningen.

Hur årets fågelräkning i länet gick kan du läsa mer om här. Där finns också fjolårets topplista.

Birdlife Sveriges årliga vinterfågelräkning ”Inpå knuten”

Fågelräkningen genomförs årligen i hela landet under sista helgen i januari.

Folk i hela landet bidrar då med rapporter om hur många olika arter de ser vid sitt fågelbord och hur många individer av varje art som dyker upp.

Inrapporteringen bidrar till en kartläggning av de övervintrade fåglarnas utbredning i landet. Talgoxen brukar vara den art som det ses flest individer av varje år.

(källa: Jämtlands läns ornitologiska förening)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.