Inne på Mittuniversitetet är det febril aktivitet när SVT kommer på besök. I ett rum genomför exempelvis optiker olika synundersökningar. I ett annat rum finns sjukgymnaster.
Under tre dagar kan deltagarna i tävlingen genomgå olika hälsokontroller. Det är första gången det erbjuds, iallafall i Norden. Tanken är att en utsatt grupp ska få möjlighet till bättre hälsa.
Ojämlik hälsa i Sverige
– Personer med intellektuella funktionsnedsättningar har generellt en sämre hälsa. De skattar sin egen hälsa mycket sämre än övrig befolkning, säger Marie Ohlsson som är parasportkoordinator på Mittuniversitetet.
Att förbättra hälsan för individer med intellektuell funktionsnedsättning är därför en angelägen uppgift menar hon. Av den anledningen har projektet även bjudit in de som bor på LSS-boenden i länet.
Målet att öka kunskapen
Målet med hälsokontrollerna är att den enskilda individen ska få specifik hjälp på plats. Det kan handla om allt från att få rätt styrka på glasögon till att få veta att man har öronvax som lätt kan avlägsnas.
Men det handlar också om att öka kunskapen generellt i samhället. Till exempel har Mittuniversitetet både personal och studenter på plats.
– Det handlar om kompetenshöjning, kopplat till både utbildning och forskning. För vi behöver få in mer av den här kompetensen i våra utbildningar, säger Marie Ohlsson.
Hör henne berätta mer i klippet ovan.
Fakta hälsokontrollerna
Hälskontrollerna genomförs under tre dagar på Mittuniversitetet.
De riktar sig främst till de tävlande men även människor som bor på LSS-boenden i länet har bjudits in.
Deltagarna får möjlighet att kontrollera hörsel, syn, fothälsa, munhälsa, fysiskt och psykiskt välmående och andra funktioner.
De får även anpassad information om kost, levnadsvanor och hälsa.
180 specialutbildade volontärer bidrar. Det är bland annat sjukgymnaster, optiker och fotterapeuter.
Satsningen heter ”Healthy Athletes” är en del av Special olympics.