– Jag tycker att det är marginellt, det som kommer ut i sjön. Jag flyger ofta över sjön och tittar på hur det ser ut uppifrån, jag tycker inte att det byggs på utan jag tycker att det ser likadant ut år för år, säger Lars Hedström.
Lars Hedström driver sitt företag precis där Lundsgårdsbäcken mynnar ut i Åresjön. Här har Skistar byggt en uppsamlingsdamm för sediment som kommer från backarna ovanför.
– Den fungerar bra och töms ungefär två gånger om året. Det finns även en läns som ligger ute i sjön, som ska ta det sista som inte samlas upp i dammen, säger Lars Hedström.
Delade åsikter
En bit längre österut har Marianne Larsson sitt företag. Här rinner Mörviksån ut i sjön och medan Lars visade på en väl fungerande hantering av sediment ger Marianne oss en helt annan bild.
– Någon gång i juni så upptäckte jag att Mörviksån var chokladfärgad. Jag blev förskräckt och ringde kommunen och påtalade detta, men ingen där kunde ge mig ett bra svar om vad det var som hänt eller vad man skulle göra. Det kändes inte så kul, säger Marianne Larsson.
Ingen läns fångar upp
Under det senaste halvåret har det enligt Naturskyddsföreningen varit otalliga tillfällen av sedimentation från just Susabäcken. Samtidigt finns ingen läns där som fångar upp sedimentationen – något som Marianne ställer sig frågande till.
– Tidigare har man haft något som har fångat upp, men detta är bortplockat. Det kunde inte heller kommunen förklara.
Fick du ingen förklaring alls från kommunen?
– Nej, det kändes som att de inte visste vem som skulle göra något åt det hela.
Hur känner du som bybo?
– Jag kände att jag gjorde en god gärning som ringde och påtalade problemet. Men det rann ut i sanden, säger Marianne Larsson.
Läns hyrdes bara in
Under torsdagen lyckades SVT hitta Tobias Hammarberg på kommunen. Han säger att den läns som legat vid Mörviksåns mynning bara tillfälligt hyrts in när det pågått byggen längre upp i backen. I fjol byggdes exempelvis en större damm vid Fjällgården varpå länsen lades ut. Men när bygget var klart togs länsen sedan bort.