– Vi har tyckt att det här är så allvarligt att vi har ställt ett skadeståndsanspråk på kommunen på 40 000 kronor, säger Mårten Petersson vid BEO.
Skadeståndet utgör en kompensationen för kränkningarna.
Det var när föräldrarna inte fick tillräcklig hjälp av skolan som vände de sig till Skolinspektionen och där har nu Barn-och elevombudet slagit fast att Åre kommun, som huvudman för skolan, brutit mot skollagen.
Ovanligt med skadestånd
Skadeståndskrav är det skarpaste medlet som BEO kan besluta om när det gäller allvarliga skolkränkningar.
Av ett par tusen misstänkta missförhållanden utreder BEO varje år omkring 500.
– I år blir det 30 skadeståndskrav, så mot den bakgrunden är det ovanligt med skadestånd, säger Mårten Pettersson.
BEO slår fast att flickan i Åre kommun har utsatts för grov mobbning, enligt skollagens definition, och det under flera års tid. Det rör sig om åtminstone ett 30-tal tillfällen av kränkningar.
Kände till mobbningen – anmälde inte
BEO konstaterar att skolpersonalen ”haft stor kännedom om” kränkningarna, men att de valt att inte anmäla vidare en hel del av vad de känt till.
Detta trots skolans anmälningsskyldighet.
Skolledningen och kommunen har inte heller vare sig utrett eller åtgärdat missförhållandena i tillräcklig omfattning för att få stopp på kränkningarna.
Därmed har skolans huvudman, Åre kommun, brutit mot skollagen.
Åre kommun har meddelat att skadeståndet kommer att betalas ut,
Skadestånd för grova kränkningar i skolan
Under 2023 hanterade Skolinspektionens Barn- och elevombud (BEO) cirka 2 000 uppgifter om missförhållanden. BEO initierade samtidigt 546 individärenden om kränkande behandling.
BEO kan begära skadestånd för en kränkt elevs räkning. Det skedde i 19 fall under 2023, i år kommer antalet att uppgå till 30 stycken.
I skollagens 6 kapitel definieras kränkande behandling som ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) kränker ett barns eller en elevs värdighet.
Kränkande behandling i skollagens mening kan till exempel vara: Nedsättande ord och hot, utfrysning, ryktesspridning och förlöjligande, fysiska handlingar såsom knuffar, slag, fasthållningar och sparkar, sådant som skrivs och sägs digitalt på exempelvis sociala medier, filmning och fotografering.
Källa: Skolinspektionen