Bergs hyreshus höjer hyrorna med 3,8 procent

Publicerad

Förhandlingen mellan det kommunala Bergs hyreshus samt Hyresgästföreningen är nu klar. Hyrorna för 2023 höjs med 3,8 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande som båda parter har undertecknat. Hyresgästföreningen konstaterar i utskicket att förhandlingarna påverkats av det svåra ekonomiska läget både för hyresgäster och bostadsbolag.

– Detta är en bra överenskommelse, utifrån förutsättningarna. Förhandlingarna har varit tuffa, mot bakgrund av det ansträngda samhällsekonomiska läget. Därför är det glädjande att båda parter nu tagit ansvar och kunnat nå en kompromiss, baserad på den nya förhandlingsmodell vi kommit överens om mellan Sveriges allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl, i pressmeddelandet.

Även fastighetsägaren nöjd

Trots att Bergs hyrehus hade velat höja hyrorna ännu högre är man på det stora hela nöjd. Men då intäkten blir mindre än man hoppats på konstaterar man att man kommer att behöva göra olika omprioriteringar, främst gällande underhållet.

– Vi är i ett ekonomiskt ansträngt läge, med höga kostnadsökningar som påverkar våra förutsättningar att driva verksamheten. Genom en god och konstruktiv dialog, i syfte att ta tillvara båda parters situation, har vi tillsammans med Hyresgästföreningen kommit fram till en överenskommelse i tid för att undvika en retroaktiv debitering för hyresgästerna, säger Richard Grubb, vd Bergs Hyreshus, i pressmeddelandet.

Det är cirka 475 lägenheter som omfattas av de nya hyrorna som börjar gälla från och med 1 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.