Bergs kommun om Palladium-prospekteringen i Storsjö: Kriget ökar efterfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för brytning av den sällsynta metallen palladium kommer bara att öka i spåren av Ukrainakriget, för redan nu råder brist på metallen, konstaterar utredare Anders Olof Öhlén vid Bergs kommun.

– Finner man en brytvärd fyndighet, ja då blir intresset för en sån gruva väldigt stort, säger Anders Olof Öhlén vid Bergs kommun.

Att intresset ökat visar exempelvis det faktum att bolaget Pallas Metals har utökat sina prospekteringsmöjligheter i området.

Bolaget Pallas Metals har nu åtta undersökningstillstånd att söka efter bland annat palladium – en av världens dyraste metaller – i Storsjöområdet. Men tillstånden gäller även bland annat koppar och nickel.

Gruvplanerna i Jämtland

Samtliga metaller är viktiga för energiomställningen, palladium används exempelvis i personbilars katalysatorer.

– Men själva prospekteringen är ganska oproblematisk, och det beror på att man inte river upp några farliga ämnen bara för att man borrar i granit, säger kommunens utredare Anders Olof Öhlén.

”Prospekteringen – som att borra efter bergvärme”

Det kan jämföras med att borra efter bergvärme, menar han.

Men bolaget kommer att behöva ta en allmän miljöhänsyn under prospekteringstiden, undvika att köra med tunga fordon över känsliga naturområden som våtmarker, undvika prospektering under fåglarnas häckningsperiod och ta hänsyn till renskötseln.

När det däremot handlar om att börja bryta själva metallen palladium blir det däremot en annan fråga, som kommunen får ta ställning till då, om det blir aktuellt konstaterar han.

Bergs kommun slår fast att det är stor skillnad på om det skulle bli aktuellt med brytning av metallen palladium jämfört med uran. Miljökonsekvenserna av palladiumbrytning är betydligt mindre omfattande än vid uranbrytning.

– Men med det sagt så finns det alltid anledning att vara orolig när det är frågan om gruvbrytning, för det finns inga miljövänliga gruvor, säger Anders Olof Öhlén.

Hör mer om hur kommunen ser på prospekteringen och konsekvenserna av en eventuell gruva i Storsjö i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet