I Oviksbygden innehåller bergsgrunden alunskiffer som i sin tur innehåller uran. Foto: SVT

Beslut om att häva uranbrytningsförbud förbereds

Publicerad

Regeringen förbereder nu att utreda förbudet mot uranbrytning som infördes 2018. Det finns en majoritet i riksdagen att häva förbudet. Ett av områdena som är intressanta för prospekteringsföretag är Oviken i Bergs kommun.

Det är Tidningarnas Telegrambyrå som skriver om att regeringen förbereder en utredning.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skriver i en kommentar att regeringen är ”öppna för och ser behovet av uranbrytning i Sverige”, samt att de ska återkomma i frågan.

I Oviksbygden har det prospekterats efter uran i många år. Efter uranbrytningsförbudet har bolagen i stället koncentrerat sig på andra mineraler, men medvetna om att det finns en majoritet att häva brytningsförbudet i riksdagen.

Lotta Fernlund tror inte hon kommer att kunna bo kvar i Västeråsen om en uranbrytning blir aktuell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Fernlund från Västeråsen är orolig över vad en eventuell uranbrytning skulle betyda för bygden. Foto: Marie Selander/SVT

Fakta: Det här är uran

Uran används som kärnbränsle i de flesta av världens kärnkraftsreaktorer.

Totalt finns det runt 1 050 ton uran på svenska kärnkraftverk.

Uran klassas som ett metalliskt grundämne och bryts på liknande sätt som andra metaller. Malmen krossas och därefter används kemiska processer tills ett gulbrunt pulver, yellowcake, bildas.

Efter det renas uranet ytterligare och sedan påbörjas den så kallade anrikningen. Allt uran som används i Sverige anrikas utanför Sverige.

Efter anrikningen följer ytterligare en process för att förvandla det anrikade uranet till bränsle. Något som sker i Västerås på företaget Westinghouse Electric.

Det utbrända bränslet från kärnkraftverken mellanlagras i Oskarshamn i väntan på slutförvar. I mellanlagringen kan det ligga i upp till 30 år.

Det går också att återanvända utbränt kärnbränsle, det sker dock inte i Sverige idag.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet