Lotta Fernlund tror inte hon kommer att kunna bo kvar i Västeråsen om en uranbrytning blir aktuell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Fernlund från Västeråsen är orolig över vad en eventuell uranbrytning skulle betyda för bygden. Foto: Marie Selander/SVT

Bestörtning i Bergs kommun när miljöministern öppnar för urangruvor

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om uranbrytning är aktuellare än på länge efter miljöministerns uttalande om att ”vi behöver urangruvor i Sverige”. Men i Bergs kommun där en av landets stora fyndigheter finns är många upprörda.

– Det skulle bli katastrof, säger Lena Fernlund.

Sedan 2018 har uranbrytning varit förbjudet i Sverige. Nu vill miljöministern ändra lagen så att det blir tillåtet att bryta uran i Sverige.

– Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige, säger Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

Gruvplanerna i Jämtland

Uran behövs till kärnkraft

Bakgrunden är att regeringen beslutat om en kärnkraftsutbyggnad, vilket innebär ökad efterfrågan på uran. Miljöministern menar också att uran och andra mineraler som behövs till fossilfri omställning bör brytas i Sverige.

Upprör i Bergs kommun

I Bergs kommun finns mycket alunskiffer, som innehåller uran, men även andra eftertraktade metaller som vanadin. Här finns invånare som kämpat mot brytning av alunskiffer under lång tid. Efter milljöministerns uttalande är Lena Fernlund i Västeråsen en av de upprörda.

– I det lilla handlar det ju om gårdar som skulle behöva lösas in, i det stora skulle det bli katastrof om Storsjön kontaminerades, säger hon.

Men om man nu ska ha kärnkraft, är det inte bättre att bryta uranet i Sverige då?

– Det kan man tycka om man är kärnkraftsförespråkare. Men av den information jag fått så kommer ändå inte uranet hamna i de svenska kärnkraftverken.

Väntat besked och katastrof – i videon kan du se hur Lena Fernlund, boende i Västeråsen, och Anders Olof Öhlén, handläggare på Bergs kommun, reagerar på miljöministerns besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet